Hlavní obsah

Soud nařídil Bílému domu vrátit akreditaci zpravodaji CNN

– Washington • Aktualizováno

Americký soud nařídil Bílému domu, aby reportérovi televizní stanice CNN Jimovi Acostovi vrátil akreditaci, kterou mu odejmul kvůli sporu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Soudce Timothy J. Kelly se odvolává na právo prvního a pátého dodatku, které bylo porušeno v případě společnosti CNN a jejího korespondenta.

Foto: Manuel Balce Ceneta, ČTK/AP

Novinář CNN Jim Acosta poté, co soud rozhodl v jeho prospěch a Bílý dům mu musí vrátit akreditaci.

Článek

Bílý dům hájil své údajné právo na regulaci přístupu novinářů s odkazem na široké pravomoci hlavy státu. První dodatek k americké ústavě, který zaručuje svobodu slova, prý žádnému novináři přístup do Bílého domu negarantuje.

Tento argument ale soud neuznal. Odmítl také argument, že televize mohla na prezidentské tiskovky vysílat jiného reportéra. Soudce uvedl, že Bílý dům dostatečně neupřesnil, kdo o odebrání akreditace rozhodl.

Pikantní je, že rozhodnutí vydal soudce, kterého do funkce jmenoval Donald Trump. Rozhodnutí soudu je ovšem předběžné, akreditace má být Acostovi vrácena dočasně do doby, než soud o kauze definitivně rozhodne v řádném řízení. Jeho datum soudce Kelly dosud nestanovil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Asistentka se přetahuje s novinářem o mikrofonVideo: AP

Acosta se na počátku listopadu na tiskové konferenci Trumpa zeptal, proč v závěru kampaně označoval za invazi karavanu migrantů mířící k USA ze Střední Ameriky. Když chtěl položit další otázku, Trump prohlásil „to stačí, to stačí” a vyzval ho, aby si sedl.

Reportér se pak přetahoval s asistentkou o mikrofon a prezident ho označil za neslušného. Vzápětí mu Bílý dům odebral akreditaci pro přístup do Bílého domu.

Proti rozhodnutí Bílého domu a za protesty CNN se postavila velká část amerických celostátních médií i vlivná organizace sdružující zpravodaje akreditované v Bílém domě.

Reklama

Výběr článků

Načítám