Hlavní obsah

USA mohou prohrát válku s Ruskem i Čínou, varují experti

Právo, ROŠ

Vojenský náskok USA se snížil, v některých případech byl i vynulován. Válku s Ruskem a Čínou by tak Pentagon vyhrál s potížemi, ale mohl by ji i prohrát. K tomuto závěru dospěla komise 12 bývalých vládních bezpečnostních činitelů.

Foto: Jason Reed, Reuters

Pentagon, sídlo amerického ministerstva obrany v okrese Arlington ve státě Virginia.

Článek

„Americká schopnost bránit spojence, partnery a vlastní životní zájmy je stále nejistější,“ konstatuje dokument Komise pro národní obrannou strategii, která dostala před rokem od Pentagonu zadání posoudit základní strategickou koncepci.

Rusko a Čína podle nich konfrontují USA v daleko větší míře než kterýkoli protivník od konce studené války a „Američané mohou čelit rozhodující vojenské porážce“, citovala z expertní zprávy televize CBS.

Soudí, že obě mocnosti se poučily z vojenské strategie USA po 11. září 2001 a připravily se k vedení boje, s nímž se Američané dlouho nesetkali. „Znamená to, že nemůžeme bojovat tradičním způsobem,“ upozornil člen týmu Eric Edelman, bývalý náměstek ministra obrany.

Málo peněz a změna prostředí

„Ministerstvu obrany nedáváme dost peněz docela dlouhou dobu. Myslím, že lidé ztratili ze zřetele, že mezinárodní prostředí se stalo daleko složitější,“ dodal. On a další členové komise předstoupí tento měsíc před výbory pro obranu Senátu i Sněmovny.

Experti pojmenovali šest trendů, které mění strategický terén. Kromě návratu silového soupeření s autoritativními mocnostmi Ruskem a Čínou jsou to růst síly regionálních hráčů jako Severní Korea a Írán, aktivita muslimských extremistů, agrese s využitím diplomatického a ekonomického nátlaku a hybridní vedení boje, šíření vyspělých vojenských technologií a politická dysfunkce v USA včetně nestabilního rozpočtu.

Komise vyzvala ke zvýšení vojenských výdajů o tři až pět procent nad inflaci, jinak bude podle ní nutné změnit globální strategické cíle. Konstatuje rovněž, že v kyberprostoru už USA neodstrašují protivníky tak účinně, jak by měly.

Reklama

Výběr článků

Načítám