Hlavní obsah

USA uzemnily všechny nejmodernější bojové letouny F-35

– Washington

Všechny nejmodernější americké bojové letouny páté generace Lockheed F-35 Lightning II byly uzemněny. Ve čtvrtek o tom rozhodl Pentagon, uvedly weby DefenceOne a MiliatryTimes. Týká se to i strojů dodaných do zahraničí. O uzemnění se rozhodlo, když se objevily první výsledky vyšetřování příčiny zářijového pádu F-35 v Jižní Karolíně.

Foto: Lockheed Martin

F-35B na palubě letadlové lodi

Článek

„Americké ozbrojené složky i zahraniční partneři dočasně pozastavili lety F-35, protože se provádí inspekce palivových trubek v motoru u všech letadel F-35,“ uvedla kancelář Pentagonu.

Letadla byla uzemněna kvůli tomu, že v některých by mohly v motorech být namontovány vadné palivové trubky. Kontroly by měly být ukončeny do 48 hodin. Pokud najdou trubky bez závad, mohou se stroje vrátit do služby. Budou-li v letadle podezřelé, musejí se vyměnit.

Opatření bylo zavedeno poté, co se objevila první data z vyšetřování pádu letounu F-35B, tedy verze se zkráceným vzletem, v Jižní Karolíně. Stroje se zřítil kolem poledne 28. září. Pilot se katapultoval.

Už v dubnu musel nouzově přistát jiný F-35B americké námořní pěchoty, když se mu vznítilo palivo.

Vývoj stroje, který má vlastnosti stealth, takže je obtížně detekovatelný aktivními radary, provázely potíže, zdržel se a náklady na něj vzrostly. Lightning II tak není levným letadlem, jak měl být, i když by se sériovou výrobou mohla cena klesnout na 108 miliónů dolarů.

Stroje F-35 by v příští dekádě měly být hlavním bojovým letadlem všech složek amerických ozbrojených sil. Využívají jej také spojenci USA jako Velká Británie, Nizozemsko, Jižní Korea, Japonsko, Izrael.

Reklama

Výběr článků

Načítám