Hlavní obsah

Soud v San Francisku zhatil Trumpův úmysl vracet migranty

San Francisco

Soudce v San Francisku ve středu zablokoval úmysl administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa o ukončení zvláštního statusu migrantů, kteří do USA přišli ze Súdánu, Nikaraguy, Haiti a Salvadoru.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Postavení dočasně chráněných migrantů majíí jako uprchlíci ze zemí postižených živelní katastrofou nebo válkou do doby, než se situace v jejich vlasti zlepší. Ukončení této ochrany, která se nyní v USA týká asi 300 000 lidí, by podle soudce vedlo k "nenapravitelným škodám a velkému utrpení", mimo jiné rozdělování rodin.

Program trvá už dvě desítky let. Americká vláda podle soudce dostatečně neprokázala, v čem je špatný. Jeho ukončení by znamenalo, že se jeho účastníci musejí vrátit do svých zemí. Mnozí by tak stáli před rozhodnutím, zda s sebou vzít své děti, které se jim mezitím v USA narodily, nebo rodinu rozdělit.

Soudce Edward Chen ve svém verdiktu podle agentury AP citoval slova, která Trump pronesl v roce 2015 během své prezidentské kampaně. Mexické imigranty tehdy přirovnal k drogovým dealerům a sexuálním násilníkům. Verdikt rovněž zmiňuje Trumpovu výzvu k zákazu vstupu muslimů do USA a jeho vulgarismus na adresu některých afrických zemí, který údajně pronesl v lednu během jedné schůzky v Bílém domě.

Trump prý nemá rád jiné rasy

Podle soudce Chena je tak zjevné, že Trump "chová zášť vůči nebílým a neevropským cizincům", která ho vedla k jeho rozhodnutí ohledně migrantů ze čtyř zmíněných zemí.

Agentura AP připomíná, že je to už poněkolikáté, co se Trumpovy výroky obrátily proti němu u soudů, které nakonec rozhodly proti jeho migrační politice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám