Hlavní obsah

USA zvažují vybudovat trvalou základnu v Polsku

– Washington

Spojené státy zvažují žádost Polska o trvalou vojenskou přítomnost v zemi, prohlásil v úterý prezident Donald Trump před jednáním se svým polským protějškem Andrzejem Dudou. Polsko je ochotno za přítomnost amerických vojáků zaplatit. USA se současně vážně věnují otázce zrušení víz pro Poláky, dodal šéf Bílého domu.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump (vpravo) s polským protějškem Andrzejem Dudou v Oválné pracovně Bílého domu.

Článek

„Polsko je ochotné učinit velice významný příspěvek Spojeným státům, aby do Polska přišly a byly zde přítomny. Rozhodně je to něco, o čem budeme diskutovat," řekl Trump a dodal: „Vím, že Polsku se tato představa velmi líbí, a ano, my o ní uvažujeme,“ dodal.

O trvalou přítomnost amerických sil v Polsku, která by byla protiváhou rostoucí vojenské moci Ruska, usilují polští politici dlouho. Letos v květnu server Onet.pl s odvoláním na dokumenty z polského ministerstva obrany napsal, že Varšava jako příspěvek k trvalému rozmístění amerických vojáků z tankové divize na svém území nabídla Washingtonu až dvě miliardy dolarů (zhruba 44 miliard korun).

V Polsku a Pobaltí již působí vojáci z USA a dalších zemí NATO. Tyto jednotky vyslané k posílení východního křídla NATO však nejsou rozmístěny nastálo, nýbrž se střídají na základě rotace.

Polsko také dlouhodobě usiluje o bezvízový styk se Spojenými státy, který má většina zemí Evropské unie včetně Česka či Slovenska. USA se zařazením Polska do svého bezvízového programu výhledově počítají, žádný časový harmonogram ale neexistuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám