Hlavní obsah

„Bestie Florence” si ve Spojených státech vyžádala první oběti na životech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hurikán Florence, který již hodiny pustoší východní pobřeží Spojených států, si vyžádal první lidské životy. Ve městě Wilmington v Severní Karolíně zemřela matka s dítětem, na jejichž dům spadl strom poražený silným vichrem. Informovala o tom stanice CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řádění hurikánu Florence na východním pobřeží AtlantikuVideo: Reuters

 
Článek

„Policie může potvrdit první dvě oběti hurikánu Florence ve Wilmingtonu. Matku a dítě zabil strom, který spadl na jejich dům. Otec byl se zraněními převezen do nemocnice,” cituje CNN z prohlášení místní policie.

Guvernér státu na východním pobřeží USA Roy Cooper tvrdí, že některé obce by mohl hurikán zcela zničit. "Obáváme se, že by některé obce mohly být zcela smeteny z povrchu zemského," dodal. Déšť této intenzity podle guvernéra postihne Severní Karolínu "jednou za tisíc let", řekl podle stanice CNN.

Bez proudu je v Severní i Jižní Karolíně asi 600 tisíc domácností.

Záznam: Hurikán FlorenceVideo: Surfchex.com, NASA, Windy.com, AP, WNCN/CBS 17, Reuters

Situace se bude v následujících hodinách a dnech jen zhoršovat, předpovídají meteorologové. Florence podle národního hurikánového centra extrémně zpomalila. Momentálně dosahuje rychlosti necelých deset kilometrů v hodině. Dobrá zpráva to pro dotčené oblasti rozhodně není, upozorňují meteorologové. Znamená to, že oblast bude vichr a intenzivní deště pustošit o to déle.

V Severní Karolíně naprší podle meteorologů tolik vody, že by to stačilo na zaplnění více než 15 miliónů plaveckých bazénu olympijských rozměrů, tedy 50 krát 25 metrů.

Foto: Gray Whitley, ČTK/AP

Zaplavené ulice města New Bern v Severní Karolíně.

Záplavy hrozí nejen na pobřeží, ale i ve vnitrozemí. Očekává se, že domy v pobřežních oblastech by mohly být zaplaveny až do výše prvního patra. Severní Karolínu by mohla pustošit také tornáda.

Foto: Travis Long, ČTK/AP

Hurikán Florence přinesl silný vítr, který bičuje pobřeží na Atlantic Beach v Severní Karolíně.

Bouře, která je rozlohou větší než celá Severní Karolína, by mohla být v oblasti nejsilnější za posledních 25 let. Severní Karolína má rozlohu 139 390 kilometrů čtverečních, což je téměř dvakrát tolik co Česko. Co do množství srážek by mohla kromě toho překonat i rekordní hurikán Harvey z roku 2017, který v Texasu proměnil silnice v řeky. Zahynulo tehdy téměř 90 lidí.

Ve státech Severní a Jižní Karoliny a také Virginie byly evakuovány téměř dva milióny obyvatel.

Hurikán by mohl podle analytické společnosti CoreLogic způsobit škodu 50 až  60 miliard dolarů 1,1 až 1,32 biliónu Kč) a poškodit 759 tisíc domácností a firem. Národní meteorologická služba (NWS) uvedla, že v oblastech, kde platí výstraha před hurikánem, žije 5,25 miliónu lidí, a v místech, kde byla vyhlášena výstraha před tropickou bouří, přebývá 4,9 miliónu lidí.

Foto: Gray Whitley, ČTK/AP

Zaplavený park ve městě New Bern v Severní Karolíně.

Florence se přežene přes region se šesti jadernými elektrárnami, skládkami průmyslového odpadu, uhelnými doly a farmami, které skladují odpadní látky ve velkých lagunách. Podle druhé největší americké elektrárenské společnosti Duke Energy může hurikán připravit o dodávky elektřiny až tři čtvrtiny ze čtyř miliónů zákazníků společnosti v Severní a Jižní Karolíně a výpadek elektřiny může trvat i týdny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: NASA zveřejnila nový pohled na hurikán Florence z Mezinárodní vesmírné staniceVideo: AP

Kategorie hurikánů

  • 1. kategorie – rychlost vichru 119 až 153 km/h – velmi nebezpečný vítr, hrozí škody.
  • 2. kategorie – rychlost vichru 154 až 177 km/h – extrémně nebezpečný vichr a rozsáhlé škody.
  • 3. kategorie – rychlost vichru 178 až 208 km/h – devastující škody.
  • 4. kategorie – rychlost vichru 209 až 251 km/h – katastrofické škody.
  • 5. kategorie – rychlost vichru 252 a vyšší – katastrofické škody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám