Hlavní obsah

Vydavatel bulváru National Enquirer vypovídal o umlčení Trumpových milenek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Američtí vyšetřovatelé slíbili beztrestnost vydavateli bulváru National Enquirer Davidu Peckerovi za to, že policistům poskytl informace o platbách za mlčení předaných údajným milenkám Donalda Trumpa. Ve čtvrtek to napsal list Wall Street Journal. Peckerovy noviny vyplatily jedné z žen značnou částku za příběh o jejích pletkách s Trumpem, který ale nikdy neotiskly.

Foto: Matt Rourke, ČTK/AP

Prezident USA Donald Trump

Článek

Pecker je dlouholetým blízkým přítelem Trumpa a Michaela Cohena, bývalého prezidentova právníka, který v úterý o pozadí transakce vypovídal před soudem v New Yorku. Trump údajně Cohenovi před volbami v roce 2016 uložil, aby statisíce dolarů pornohvězdě Stephanii Cliffordové a modelce Karen McDougalové nechal vyplatit. Prezident poměr s oběma ženami popírá.

Podle Wall Street Journal se už Pecker s vyšetřovateli setkal a informace jim výměnou za beztrestnost poskytl. Jeho vydavatelství se na předání finančních částek Cliffordové i McDougalové podílelo, aby pomohlo zajistit jejich mlčení. Příběh McDougalové Pecker přímo koupil, ale na žádost Cohena nepublikoval. Cohena o to požádal Trump. [celá zpráva]

Nezveřejnění příběhu zdůvodňoval dívce bulvár tím, že není věrohodný. [celá zpráva].

Částky, které Cohen za mlčení vyplatil, mu nahradila společnost Trump Organisation, která zastřešuje Trumpův byznys. Prezident tvrdí, že finance pocházely z jeho kapsy, a nikoli z volebních fondů. Tato obhajoba ale nemusí vyjít, protože částky byly vyplaceny, ale informace o milenkách neohrozily jeho zvolení, takže šlo o součást volební kampaně.

Mocný muž s kompromitujícím materiálem 

Pecker údajně v redakci svého listu ukrýval dokumenty s kompromitujícími informacemi nejen na Trumpa, ale i na jiné významné Američany. Agentura AP napsala, že obsah sejfu byl velkým zdrojem Peckerova vlivu. S pomocí citlivých informací Pecker řadu lidí ovládal a vynucoval si jejich přízeň.

Když však vyšlo najevo, že jeho list hrál důležitou roli v umlčení údajných Trumpových milenek, dostal podle AP Pecker strach, že se obsah tajného sejfu může obrátit proti němu. Několik týdnů před Trumpovou inaugurací v lednu 2017 dokumenty z úkrytu odstranil a buď je zničil, nebo ukryl jinde, uvedla agentura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám