Hlavní obsah

Podpořte mi zeď, nebo ochromím vlastní vládu, hrozí Trump demokratům

Washington

Americký prezident Donald Trump v neděli pohrozil, že je připraven ochromit činnost federální vlády, pokud demokraté odmítnou hlasovat pro jeho návrhy řešení imigrace, včetně stavby zdi na americko-mexické hranici. Informovala o tom agentura AP. Vláda má financování schválené jen do 30. září, na dalším se musí dohodnout prezident a Kongres.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Byl bych ochoten ochromit činnost vlády, pokud nás demokraté nepodpoří hlasy pro pohraniční bezpečnost, která zahrnuje i zeď!” napsal v neděli americký prezident na Twitteru.

Spojené státy podle něj musí přejít na systém imigrace založený na zásluhách. Vyzval také ke zrušení vízové loterie. „Potřebujeme, aby do naší země přicházeli skvělí lidé,” dodal.

Financování federální vlády je v současnosti schválené do 30. září. Prezident Trump jej navzdory výhradám podepsal na konci března.

V následujících dnech by se měl Trump sejít s předsedou Sněmovny reprezentantů Paulem Ryanem a vůdcem republikánské většiny v Senátu Mitchem McConnellem, aby jednal o podzimní legislativní agendě. McConnell tento týden připustil, že by se financování federální vlády nemuselo podařit vyřešit před listopadovými parlamentními volbami. Vybírat se v nich budou všichni sněmovní poslanci a třetina senátorů.

Takzvaný shutdown, kdy federální vláda zůstala kvůli politickému patu bez financí, nastal v USA na konci ledna a na několik hodin také na počátku února. Za prezidenta Baracka Obamy v roce 2013 trval asi dva týdny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám