Hlavní obsah

Čtvrt miliónu za hlavu vraha březí samice delfína

Odměnu v přepočtu více než 250 000 korun vypsaly úřady ve Spojených státech za informaci vedoucí k dopadení člověka, který před časem zastřelil na jihu země březí samici delfína. S odvoláním na Národní úřad pro oceány a ovzduší (NOAA), který nyní zveřejnil výsledky pitvy mořského savce, o tom informovala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mrtvá samice delfína skákavého byla nalezena na konci dubna na pláži Waveland v americkém státě Mississippi. Pitva odhalila, že příčinou její smrti byla střela do plic ze zbraně malého kalibru. S matkou zemřel i nenarozený malý delfín.

Podle NOAA se počet případů útoků na delfíny v posledních letech v severní části Mexického zálivu zvyšuje. Od roku 2002 zahynulo na následky střelných zranění či probodnutí ostrými předměty, jako jsou například šípy, nejméně 24 delfínů.

Úřad zároveň připomněl, že obtěžování, ubližování, zabíjení či krmení volně žijících delfínů je v USA zakázané zákonem z roku 1972. V případě jeho porušení hrozí pachateli pokuta až do výše sta tisíc dolarů (2,2 miliónu korun) či dokonce roční vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám