Hlavní obsah

Trump zcela otočil. Rusko se do voleb vměšovalo, opravil svá slova z Helsinek

– Washington • Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump na úterní schůzce s představiteli Kongresu zopakoval, že má plnou důvěru v americké zpravodajské služby. Zároveň podle agentury Reuters řekl, že přijímá jejich závěr, že Rusko se vměšovalo do předloňských prezidentských voleb ve Spojených státech. Zcela tak otočil proti tomu, co pronesl v pondělí po společném jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

V Helsinkách Putin prohlásil, že ruský stát „se nikdy nevměšoval a nehodlá se vměšovat do amerických vnitřních záležitostí včetně volebního procesu”. Na to Trump na pondělní tiskové konferenci poznamenal, že ani on nevidí důvod, „proč by Rusko mělo zasahovat do prezidentských voleb v roce 2016”.

Před kongresmany však prezident tvrdil pravý opak. V Helsinkách se prý špatně vyjádřil a ve skutečnosti prý chtěl říct, že nevidí důvod, „proč by se právě Rusko do voleb nevměšovalo”. Jejich výsledek to však podle Trumpa neovlivnilo.

Prezident zároveň ujistil, že jeho administrativa důrazně odrazí jakýkoli pokus o zasahování do listopadových voleb do Kongresu.

Trump si za svá pondělní vyjádření ze společné tiskovky s Putinem vysloužil ostrou kritiku od demokratických i některých republikánských kongresmanů. Přední americké deníky šéfovi Bílého domu vytýkají, že Putinovi ustoupil, nebo mu dokonce podlézá. Nejhlasitěji je Trump kritizován právě za to, že přijal Putinovo ujištění, že je ruské vměšování do amerických voleb smyšlenka. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám