Hlavní obsah

Odseděl si osm měsíců. Měli ho za ilegálního migranta

Právo, ČTK, doh

Osm měsíců strávil kvůli záměně jmen ve vazbě kanadský občan Olajide Ogunye (47). Muž, jehož imigrační úřad omylem považoval za ilegálního přistěhovalce, nyní po tamní vládě žádá odškodnění ve výši deseti miliónů kanadských dolarů (zhruba 168 miliónů korun).

Foto: Profimedia.cz

Kanadský pas. Ilustrační foto

Článek

Incident se odehrál už v červnu roku 2016, když Ogunya před jeho domovem zadrželi na základě zatykače na jméno Oluwafemi Kayode Johnson, neúspěšného a deportovaného žadatele o azyl, jenž se podle úřadů vrátil.

Zadrženému muži nigerijského původu, který získal kanadský pas už v roce 1996, nepomohly ani jeho doklady, včetně certifikátu o udělení kanadského občanství. Na stanici policie údajně zjistila, že jeho otisky prstů se shodují s těmi Johnsonovými, napsala stanice CBC.

Ogunyemu zřejmě nepomohlo ani to, že byl v 90. letech odsouzen za podvod s kreditními kartami, kdy se vydával za někoho jiného. Než se nyní jeho pravá identita vyjasnila, uběhlo neuvěřitelných osm měsíců, během nichž prý nemohl kontaktovat ani svou rodinu.

„Nečekal jsem, že se mi jako kanadskému občanovi může něco takového stát,“ podivuje se nyní Ogunye s tím, že kvůli věznění přišel o práci v kadeřnictví, kde pracoval 17 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám