Hlavní obsah

Počet obětí erupce ohnivé sopky v Guatemale překročil stovku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Guatemala
Aktualizováno

Obětí erupce guatemalské sopky Volcán de Fuego je už 109, oznámil ve čtvrtek guatemalský Národní forenzní ústav (Inacif). Bilance ale bude horší, pohřešováno je nadále dalších skoro 200 lidí, uvedla agentura AP. Záchranáři pozastavili pátrací akce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři v GuatemaleVideo: AP

 
Článek

Záchranáři ve čtvrtek přerušili pátrání po obětech ve zničených vesnicích, což některé obyvatele přimělo k riskantní práci s primitivními nástroji na vlastní pěst. Guatemalská agentura pro zvládání přírodních katastrof CONRED uvedla, že klimatické podmínky a stále rozžhavený vulkanický materiál ohrožují záchranáře.

V úvahu je třeba brát i skutečnost, že od erupce už uplynulo 72 hodin. Úřady přitom už dříve uváděly, že po takové době je krajně nepravděpodobné, že by mohl v popelu, bahně a sutinách domů někdo přežít. Kromě toho ve středu silně pršelo a půda je nestabilní, zdůraznil mluvčí policie Pablo Castillo.

Vulkanologové před erupcí varovali

Guatemalská prokuratura mezitím nařídila vyšetřit, zda byly náležitě dodrženy všechny postupy pro případ mimořádné události. Mnozí obyvatelé se totiž nemohli včas evakuovat. CONRED čelí kritice, že nevyhlásil evakuaci včas, vulkanologové upozorňovali na hrozbu výbuchu sopky už v neděli ráno, CONRED se hájí, že informace nebyly dostačující na vyhlášení evakuace.[celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry katastrofy v Guatemale Video: Reuters

Jeden z nejaktivnějších vulkánů ve Střední Americe, jehož jméno zní v překladu ohnivá sopka, vybuchl v neděli a rychle začal do okolí chrlit lávu a kouř. Brzy se široká oblast, včetně části hlavního města Guatemaly, pokryla vrstvou těžkého popela. Nejvíce postižené jsou osady Los Lotes a El Rodeo.

Nedělní erupce vulkánu byla podle agentury Reuters nejsilnější za čtyři desetiletí. Úřady vyhlásily kalamitní stav ve třech departementech. V nouzových evakuačních střediscích přebývá kolem 3500 lidí. Guatemalská agentura pro zvládání přírodních katastrof CONRED uvedla, že celkem erupce sopky postihla 1,7 miliónu lidí a přes 12 000 osob muselo být evakuováno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám