Hlavní obsah

Počet obětí výbuchu sopky v Guatemale dosáhl stovky, evakuace přišla pozdě

Guatemala
Aktualizováno

Erupce sopky Volcán de Fuego v Guatemale má už na svědomí 99 lidských životů, informoval ve středu večer místního času guatemalský Národní forenzní ústav (Inacif). Tragická bilance zřejmě dál poroste. Stále se pohřešuje nejméně 192 lidí. Úřad pro mimořádné událostí čelí kritice, že nenařídil včas evakuaci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sopka dále ohrožuje Guatemalu, tisíce lidí jsou v táborechVideo: Reuters

 
Článek

Jeden z nejaktivnějších vulkánů ve Střední Americe, jehož jméno zní v překladu ohnivá sopka, explodoval v neděli a rychle začal do okolí chrlit lávu a kouř. Brzy se široká oblast, včetně části hlavního města Guatemaly, pokryla vrstvou těžkého popela. Nejvíc postižené jsou vesnice Los Lotes a El Rodeo. [celá zpráva]

Foto: Rodrigo Abd, ČTK/AP

Vojáci střeží zasypanou guatemalskou vesnici El Rodeo

Silná vrstva popela, která pokryla postiženou oblast, po dešti ještě zatvrdla a prokopat se vrstvou bahna, kamení a sutin, která dosahuje výšky střechy domů, je o to těžší.

Foto: ČTK/AP

Láva z guatemalské sopky zasáhla i golfové hřiště La Reunion.

„Nikdo už je odtamtud nedostane. Nikdo nezjistí, kolik jich tam zůstalo,” řekl agentuře AP 59letý řidič Efrain Suarez, když stál uprostřed kouřících jam, jimiž je poseto místo, kde dříve stála vesnice Los Lotes. „Těla už jsou zuhelnatělá. Jestli sem budou nasazeny těžké stroje, rozdrtí je to,” dodal.

Z 99 těl se podařilo identifikovat jen 25. „Už máme data se jmény a bydlišti nezvěstných. Je jich 192,” řekl šéf úřadu pro mimořádné události Sergio Cabañas.

Pozdní evakuace

Úřad pro mimořádné události Conred čelí podle BBC kritice opozičních politiků, že nenařídil včas evakuaci. Vulkanologové uvedli, že už v neděli ráno varovali úředníky kvůli rostoucí seismické aktivitě a rychlému pohybu vulkanické hmoty. Doporučili proto evakuaci, Conred ji ale nenařídil.

Úřad se hájí tím, že varování expertů nebyla dost přesná, aby se spustila masová evakuace. Proto byly dvě vesnice pohřbeny. Nakonec bylo evakuováno 12 000 lidí, přičemž 3500 jich přebývá v nouzových evakuačních střediscích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry katastrofy v Guatemale Video: Reuters

Okolí sopky zůstává nadále uzavřené kvůli trvajícímu nebezpečí. protože vulkán chrlí popel. „Aktivita trvá a nelze vyloučit, že během následujících hodin se objeví další pyroklastické proudy,” uvedl guatemalský vulkanologický institut.

Pyroklastické proudy jsou nejnebezpečnějším projevem sopek. Jedná se o směs žhavých sopečných plynů, magmatu a sopečného popela s teplotou až tisíc stupňů, které se po svahu valí jako lavina rychlostí 150 až 700 km/h. Právě takový proud zničil například slavné italské Pompeje.

Úřady vyhlásily kalamitní stav ve třech departmentech.

Reklama

Výběr článků

Načítám