Hlavní obsah

Když to dobře půjde, pozvu Kima do Ameriky, prohlásil Trump

Washington

Pokud summit se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem přinese výsledky, je americký prezident Donald Trump připraven pozvat severokorejského vůdce na návštěvu do Spojených států. Jednání je naplánované na 12. června do Singapuru a podle posledních informací, je vše již nyní připraveno.

Foto: Kevin Lamarque/KCNA, Reuters

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

„Pokud summit půjde dobře, pozvu severokorejského vůdce Kim Čong-una na návštěvu do Ameriky,“ řekl Trump . Schůzka je podle jeho slov připravena a nepůjde na ní jen o společné fotografování, dodal šéf Bílého domu po čtvrtečním jednání s japonským premiérem Šinzó Abem. Trump prohlásil, že není vyloučeno, že s vůdcem Kimem na summitu podepíše mírovou smlouvu o oficiálním ukončení korejské války z 50. let

Trump očekává od jednání s Kimem závazek jaderného odzbrojení. K takovému kroku je Pchjongjang ochotný. Americký prezident také zopakoval své dřívější tvrzení, že i přes dosavadní vstřícné kroky KLDR není prozatím možné sankce vůči Severní Koreji uvolnit.

Vrcholná schůzka Trumpa a Kima se bude týkat jaderného odzbrojení KLDR a Abe prohlásil, že věří, že summit přinese zásadní změnu pro vývoj v severovýchodní Asii.

Aktivita KLDR, která prováděla pokusné jaderné výbuchy a testovala balistické střely, vytvářela v regionu napětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám