Hlavní obsah

Náhlý výbuch sopky v Guatemale zabil 62 lidí

Aktualizováno

Při nedělním výbuchu sopky Fuego v Guatemale zemřelo podle posledních údajů 62 lidí. Ač je Fuego jedním z nejaktivnějších vulkánů ve Střední Americe, jde o nejhorší erupci za poslední století, uvedla BBC. Část země včetně části hlavního města je pokryta těžkým popelem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Erupce sopky Volcán de Fuego v Guatemale Video: Reuters

 
Článek

Úřady zatím dokázaly identifikovat pouze 13 z obětí, další desítky lidí se pohřešují a místní úřad pro katastrofy se obává, že číslo obětí ještě poroste s tím, jak se záchranáři dostávají do postižených vesnic, které popel zcela pohřbil. Erupce byla nečekaná a obyvatele překvapila.

Prezident země Jimmy Morales vyhlásil třídenní smutek.

Foto: Stringer, Reuters

Spoušť, kterou zanechala erupce sopky Fuego v Guatemale

Nedělní erupce trvala 16 hodin. Během ní se ze svahů valila směs plynu a lávy a zaplavovala vesnice. Lidé, kteří zůstali uvězněni ve svých domech, zřejmě zemřeli. Valící se hmota měla teplotu kolem 700 stupňů.

Zcela pohřbené je podle úřadů město El Rodeo. „Jedinou věc, kterou jsme mohli udělat, bylo utíkat, všechno jsme tam nechali. Teď, když už je klid, jsem se přišel podívat, jak je na tom náš dům - je to katastrofa,” citovala BBC obyvatele města Ricarda Reyese.

Katastrofou je postiženo 1,7 miliónu lidí, obyvatelům bylo doporučeno nosit roušky, protože ve vzduchu jsou stále částečky popela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám