Hlavní obsah

Schůzka bude! oznámil Trump. S Kim Čong-unem se sejde 12. června

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa s vůdcem Severní Koreje Kim Čong-unem se uskuteční 12. června v Singapuru, jak bylo od počátku plánováno. Po schůzce se severokorejským vyslancem Kim Jong-čcholem to potvrdil sám šéf Bílého domu. Dodal, že se Severokorejci chtějí vzdát jaderných zbraní. Minulý týden přitom Trump svou účast na historickém summitu odřekl.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump (vpravo) a severokorejský vyslanec Jong-čchol

Článek

Severokorejský vyslanec Kim Jong-čchol dorazil v pátek krátce po 13:00 místního času (po 19:00 SEČ) do Bílého domu. S sebou měl pro Trumpa dopis od vůdce KLDR Kim Čong-una.

Co přesně v dopisu stálo, není známé. Trump se omezil pouze na sdělení, že je „text zajímavý” a že je to reakce na jeho dopis, kterým summit v Singapuru odřekl.

Jednání mezi Trumpem a severokorejským vyslancem se odehrávalo v Oválné pracovně Bílého domu a zúčastnil se ho také ministr zahraničí Mike Pompeo, který ve čtvrtek a ve středu s Kim Jong-čcholem jednal v New Yorku.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Personální šéf Bílého domu John Kelly (vpravo) vede na jednání k Donaldu Trumpovi severokorejského vyslance Kim Jong-čchola.

Americká média připomínají, že nynější setkání je první od roku 2000, kdy se prezident setkal s vysokým severokorejským činitelem. Před 18 lety tehdejší prezident Bill Clinton přijal v Bílém domě v rámci úsilí o normalizaci americko-severokorejských vztahů Čo Mjong-roka, vyslance tehdejšího vůdce Kim Čong-ila.

Prezident Trump sice minulý týden hrozil zrušením historické schůzky mezi ním a Kim Čong-unem v Singapuru, ve středu ale mluvčí prezidenta Sarah Sandersová uvedla, že Bílý dům stále počítá s tím, že se summit uskuteční 12. června, jak bylo plánováno.

Cílem diplomatického úsilí je řešení problémů kolem severokorejského jaderného a raketového programu. Washington prohlašuje, že hlavním výsledkem červnového summitu má být dohoda o denuklearizaci Korejského poloostrova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám