Hlavní obsah

Trump pohrozil Kimovi armádou. Ale nevyloučil ani summit, který sám odvolal

– Washington • Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump poté, co ve čtvrtek poslal severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi dopis, že se za stávajícího napětí plánovaný červnový summit v Singapuru neuskuteční, sdělil podle CNN, že by se přece jen mohl konat. KLDR současně pohrozil tvrdými sankcemi i mohutnou armádou.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Doufejme, že všechno půjde hladce se Severní Koreou. Může se stát hodně věcí. Včetně té například, že je možné, že by se mohl uskutečnit domluvený summit nebo jiný summit později,“ řekl na závěr svého vystoupení Trump, který sám v dopise Kimovi napsal, že za dané situace by se neměla schůzka konat. [celá zpráva]

Trump dal najevo lítost, že se summit neuskuteční, jako by ho odvolala druhá strana a ne on sám: „Jsem přesvědčen, že je to ohromný krok zpět pro Severní Koreu a jistě i pro svět.“

Trump zdůraznil, že budou pokračovat velmi silné sankce uvalené na Pchjongjang: „Veškerý korejský lid si zaslouží žít společně v harmonii, prosperitě a míru. Tato jasná a krásná budoucnost může nastat jen, když se odstraní hrozba jaderných zbraní. Jinak k tomu dojít nemůže. Když se Kim rozhodne angažovat se v konstruktivním dialogu, já čekám. Mezitím však budeme dál pokračovat v uplatňování našich velmi tvrdých sankcí, zdaleka nejsilnějších sankcí, jaké kdy byly uplatněny, a maximálního tlaku.“

Hrozby silou

Americký prezident současně KLDR varoval, aby nepodnikala nezodpovědné kroky: „Doufejme, že co se týká budoucnosti Severní Koreje, dojde na pozitivní věci. Ale pokud ne, jsme připravenější, než jsme byli předtím.“

Upozornil, že USA mohou zasáhnout i vojensky. „Mluvil jsem s (ministrem obrany) generálem (ve výslužbě Jamesem) Mattisem a náčelníky štábu a s naší armádou, která je zdaleka nejmocnější na světě. Je připravena, bude-li to potřeba,“ uvedl Trump.

Dodal, že připraveni jsou i američtí spojenci v oblasti. Uvedl, že mluvil se zástupci Jižní Koreje a Japonska. Tyto země jsou podle něj nejen připraveny na „bláznivé a lehkomyslné kroky” Severokorejců, ale jsou ochotné nést i většinu finančních nákladů při případné americké akci.

Další důvody zrušení

Bílý dům později uvedl i další důvody zrušení summitu. Severokorejci například minulý týden nedorazili na přípravnou schůzku s americkou delegací. "Náš tým čekal a čekal, ale Severokorejci prostě nepřišli," řekl ve čtvrtek nejmenovaný zástupce Bílého domu podle agentury DPA. Pchjongjang podle něj rovněž porušil slib, že dnešní likvidaci jaderných zařízení v KLDR budou moci přihlížet mezinárodní experti. Místo toho byli pozváni jen novináři, kteří věc nemohou odborně posoudit, uvedl zástupce Bílého domu.

Zdroj rovněž zopakoval Trumpovu výtku, že Kim náhle změnil postoj po své druhé návštěvě Číny. Severokorejský vůdce po nedávné návštěvě Pekingu navíc v prohlášení odmítl úplné zřeknutí se jaderných zbraní, což je ale pro USA podmínkou pro dohodu.

Podle agentury Reuters představitel Bílého domu řekl, že KLDR nereagovala na několik pokusů Bílého domu o navázání komunikace. Prezident Trump však chce využít každou příležitost k pokojnému zmírnění napětí ve vztahu s KLDR.

Zdroj rovněž uvedl, že před odesláním dopisu Kimovi s oznámením o předběžném zrušení summitu Trump ustavičně komunikoval se spojenci. Každé slovo dopisu také sám nadiktoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám