Hlavní obsah

Kilauea trhá silnice a ohrožuje elektrárnu, to nejhorší na Havajce teprv čeká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havajská sopka Kilauea dál sužuje místní lidi. Na několika místech ostrova doslova roztrhala silnice a láva, která začala po dosažení moře vytvářet toxické plyny, nyní ohrožuje i místní geotermální elektrárnu. Exploze uvnitř vulkánu navíc vyvrhují kusy skal do moře, a ohrožují tak okolní plavbu. To nejhorší však podle vulkanologů teprv přijde.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V okolí sopky Kilauea popraskala silniceVideo: Reuters

 
Článek

Experti upozorňují, že živel je nepředvídatelný a hned tak se neuklidní. Na místní tak zřejmě to nejhorší teprve čeká a vyloučena není ani masová evakuace. Své domovy dosud musely upustit zhruba dva tisíce lidí.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Denně uniká přes 13 tisíc tun jedovatého oxidu siřičitého.

Havajská civilní obrana oznámila, že láva se blíží ke geotermální elektrárně a několik objektů v její blízkosti už zničila. Elektrárna Puna Geothermal Venture, která využívá k pohonu turbín teplo zemského nitra, pokrývá asi čtvrtinu potřeby elektrické energie na ostrově.

Foto: Handout, Reuters

Sopka Kilauea se hned tak neuklidní, varují vulkanologové.

Provoz v elektrárně už před dvěma týdny ustal a zaměstnanci teď urychleně utěsňují tři šachty směřující 2,5 kilometru do hloubi země. Žhavé magma by si jimi podle vulkanologů mohlo najít cestu na povrch, případně by mohly posloužit jako ventil pro jedovaté plyny. Šachty ochlazuje studená voda, aby se vyrovnalo teplo stoupající ze zemského nitra.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Sopka Kilauea se hned tak neuklidní, tvrdí vulkanologové

Další strach vyvolává obrovská trhlina, která z kráteru Kilauey míří východním směrem. Je dlouhá 40 kilometrů a z jejích útrob vytéká láva a ničí okolí. Od počátku týdne směřuje do moře a při kontaktu s vodou vlivem tlaku vodních par a chemických reakcí v divokém ohňostroji exploduje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Láva z havajské sopky se dostala do oceánuVideo: TROPICAL VISIONS VIDEO, Reuters

Denně z rozsáhlé zemské jizvy uniká přes 13 000 tun jedovatého oxidu siřičitého, což je množství, jaké odborníci nepamatují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám