Hlavní obsah

Strom přátelství, který u Bílého domu zasadil Macron s Trumpem, zase vyhrabali a poslali do karantény

– Washington

Z jižního trávníku u Bílého domu zmizel dub, který tam minulý týden společně zasadili americký prezident Donald Trump a jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron. Strom nahradila tráva. Spekulace médií o osudu dřeviny, která měla symbolizovat francouzsko-americké přátelství, ukončil francouzský velvyslanec v USA, který potvrdil, že dub je jako nepůvodní druh nyní v karanténě.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Prezidenti USA a Francie Donald Trump a Emmanuel Macron za dohledu svých manželek zasadili strom přátelství před Bílým domem.

Článek

„Je to povinný postup v případě všech živých organismů dovážených do Spojených států,” uvedl na Twitteru ambasador Gérard Araud. Dodal, že strom pak bude opět zasazen.

Profesor z Kentucké univerzity a odborník na dřeviny William Fountain řekl serveru televize NBC News, že dub patrně neprošel obvyklou kontrolou, neboť jej do země přivezli diplomaté.

Strom se podle něj nyní nejspíš nachází v uzavřené části Národního arboreta ve Washingtonu, kde zůstane po dobu 90 dní. Experti budou mezitím zkoumat, zda je zdravý. Podle Fountaina je velmi pravděpodobné, že tomu tak bude.

Dub zimní pocházel z lesa u francouzského Belleau, kde v jedné z velkých bitev první světové války padly tisíce amerických vojáků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám