Hlavní obsah

Američané letos nečekají zlepšení vztahů s Ruskem a Čínou ani vyřešení korejské krize

Washington

Američané neočekávají ve vztazích s Ruskem a Čínou v letošním roce nic dobrého. Vyplývá to z průzkumu agentury AP a sociologické společnosti NORC Center. Navzdory známkám pokroku ve vztazích se Severní Koreou a možnosti historického summitu Donalda Trumpa s Kim Čong-unem nepředpokládá polovina Američanů, že se korejská krize vyřeší.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Že se vztahy mezi Washingtonem a Moskvou budou letos ještě více zhoršovat, si myslí 56 procent dotázaných, uvedla AP. Jen třináct procent si myslí, že vzájemné styky se zlepší.

Skepse panuje i mezi republikány, jejichž prezident nedávno nabídl ruskému vůdci Vladimiru Putinovi návštěvu v Bílém domě. Dvě pětiny republikánů počítají se zhoršením americko-ruských vztahů, pouze pětina očekává opak, podle 40 procent se jejich vztahy nezmění.

Pokud jde o vztahy s Čínou, polovina Američanů se domnívá, že se letos dál zhorší. Jen 17 procent dotázaných doufá v obrat k lepšímu.

Schůzku Trumpa s Kim Čong-unem podporuje 48 procent dotázaných, proti je 29 procent.

Celkově výkon Trumpa v prezidentské funkci hodnotí pozitivně 40 procent Američanů, což je mírně lepší ukazatel než během celého loňského roku. Důvodem je daňová reforma a pokračující růst hospodářství, 47 procent Američanů schvaluje jeho ekonomické kroky a 46 procent jeho daňovou politiku, přičemž 77 procent se domnívá že daňová reforma pomůže velkým společnostem, 73 procent, že z ní budou těžit bohatí, a podle 53 procent pomůže i malému obchodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám