Hlavní obsah

Ve Filadelfii nouzově přistál Boeing s roztrženým motorem, jeho kus prorazil za letu okénko

– Filadelfie • Aktualizováno

Boeing 737 aerolinek Southwest přistál v úterý nouzově ve Filadelfii, když se mu roztrhl jeden z motorů a měl poškozený trup a jedno okénko. Ve vzduchu tak došlo k dekompresi a lidé na palubě si museli nasadit kyslíkové masky. Stroj se 143 cestujícími a pěti členy posádky nakonec úspěšně přistál. Vyšetřovatelé později oznámili, že jeden člověk zemřel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nouzové přistání Boeingu 737 Southwest Airlines ve Filadelfii Video: Reuters

 
Článek

Boeing letěl z newyorského letiště LaGuardia do Dallasu. Federální úřad pro letectví (FAA) zatím neuvedl, co se stalo, ale podle zpráv na sociálních sítích kus z motoru zasáhl okénka a trup, uvedla televize NBC s tím, že to není zatím schopna potvrdit.

Letiště ve Filadelfii pouze uvedlo, že let byl odkloněn a stroj přistál bezpečně. Provoz na letišti byl přerušen zhruba hodinu.

Animace tragické nehody letadla Southwest Airlines, při které byla jedna z pasažérek nasáta skrz rozbité okno venVideo: Novinky/Reuters

Záběry po přistání ukazují nejen vyražené okénko, ale hlavně zcela zničený levý motor, jemuž chybí přední část i s kompresorem a prstencem motorové gondoly. Jeden z cestujících Matt Tranchin, který seděl tři řady za místem proražení okénka, NBC řekl, že cestující z postižené řady byl vážně zraněn.

Vyšetřovatelé později podle agentury AP oznámili, že jeden člověk zemřel. Zda to byl právě pasažér sedící vedle proraženého okénka, zatím není jasné.

Foto: ČTK/AP

Poškozená motorová gondola Boeing 737 aerolinek Southwest, který nouzově přistál kvůli poškození motoru na letišti ve Filadelfii.

Jeden z cestujících, sedmatřicetiletý pastor Timothy Bourman, webu Philly.com řekl, že náhle uslyšel ránu: „Cítil jsem se, jako bychom se propadli o sto stop. Hodně opravdu vystrašených lidí zpanikařilo a křičelo.“

Zničené okénko

Podle Bourmana to vypadalo, že pilot bojuje s řízením. Cestující byli upozorněni, aby se připravili na náraz, ale pilotovi se podařilo standardně přistát. „Jsme opravdu vděční, že teď žijeme. Díky bohu, díky pilotovi,“ dodal pastor.

Další cestující uvedl: „Byli jsme západně od Filadelfie, když jsme ztratili levý motor a odklonili nás do Filadelfie. Střepina zasáhla okénko a způsobila vážné zranění.”

Foto: David Maialetti, ČTK/AP

Letoun Boeing 737 aerolinek Southwest na letu 1380 z New Yorku do Dallasu, který nouzově přistál kvůli poškození motoru na letišti ve Filadelfii.

„Vypadá to, že šlo o selhání motoru, při kterém nezůstaly všechny jeho součásti v motorové gondole,“ řekl NBC letecký specialista Jay Blackman a dodal: „Motory jsou navrženy tak, že když selžou, k selhání dojde vevnitř gondoly. Ale v tomto případě to vypadá, jako by kus (motoru) prosekl nejen gondolu, ale pak i trup.“

Úřad pro bezpečnost civilního letectví rozhodl, že poškozený motor bude podroben technické analýze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám