Hlavní obsah

Asad je zvíře a za chemický útok tvrdě zaplatí, prohlásil Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump se v neděli obul do režimu syrského prezidenta Bašára Asada. V souvislosti s údajným sobotním chemickým útokem vládních vojsk na povstalci ovládané město Dúmá varoval, že za něj viníci tvrdě zaplatí. Syrského prezidenta nazval šéf Bílého domu na Twitteru zvířetem.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident USA Donald Trump

Článek

„Mnoho mrtvých, včetně žen a dětí po šíleném chemickém útoku v Sýrii. Oblast, kde dochází ke zvěrstvům je obklíčena syrskou armádou. Ta ji zcela odřízla od okolního světa. (Ruský) prezident Putin, Rusko a Írán jsou odpovědny za podporu zvířete Asada. Draze za to zaplatí,“ napsal Donald Trump na Twitteru.

Americký prezident dále vyzval k okamžitému zpřístupnění oblasti, tak, aby mohla do města proudit humanitární pomoc a nedocházelo k dalším lidským tragédiím. Trump podotkl také to, že kdyby jeho předchůdce v Bílém době Barack Obama konal, „zvíře Asad“ už by bylo minulostí.

Britská stanice BBC s odkazem na syrská státní média v neděli uvedla, že se Asadovu režimu podařilo uzavřít dohodu s povstaleckou skupinou Džajš al-Islám o tom, že dostanou 48 hodin na opuštění města Dúmá výměnou za propuštění zajatců. Rebelové to ale zatím nepotvrdili.

Sobotní útok

Město Dúmá se podle povstalců a Američanů stalo v sobotu terčem chemického útoku syrských vládních sil, při němž zahynuly desítky civilistů. Záchranáři z organizace označované jako Bílé přilby stanovili počet obětí na 40, možná až na 70. [celá zpráva]

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Děti, které byly podle povstalců zasaženy chemickým útokem.

Na internetu také zveřejnili fotografie lidí, kteří prý podlehli účinkům chlóru a dalších chemických látek. Celé rodiny se udusily ve sklepích, kde kvůli neustálému ostřelování a bombardování Dúmy žily, napsali záchranáři. Mezi oběťmi je vidět i řada malých dětí. Zprávy nemohly být ověřeny z nezávislých zdrojů.

Syřané i Rusové použití chemických zbraní popírají

Syrská vláda i armáda podle BBC jakékoliv informace o tom, že by měli chemické zbraně, popřely.

Generál ruské armády Jurij Jevtušenko popřel zprávy o použití chemických zbraní v Sýrii. Rusko je podle něj připraveno „okamžitě po osvobození Dúmy vyslat své specialisty na ochranu proti radiaci a chemickým i biologickým látkám”. Získají prý vzorky, které potvrdí, že zprávy o nasazení chemických zbraní jsou vymyšlené. Podle Jevtušenka se některé západní země snaží zabránit operaci, jejímž cílem je vytlačit rebely z organizace Džajš al-Islám z Dúmy, a z toho důvodu využívají téma chemických zbraní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Údajný chemický útok v syrském městě DúmáVideo: Reuters

České ministerstvo zahraničí je zprávami o Dúmě znepokojeno. Uvedlo, že používání chemických zbraní dlouhodobě odsuzuje a že v případě, že se útok potvrdí, očekává koordinovanou akci EU a mezinárodního společenství.

Turecké ministerstvo zahraničí útok odsoudilo. Podle něj padá velké podezření na syrský režim, který „opět nevzal ohled” na mezinárodní dohody zakazující chemické zbraně. Generální tajemník OSN António Guterres vyzval k zastavení bojů v Sýrii. Přiznal, že OSN není schopná zprávy o chemickém útoku ověřit, ale pokud se potvrdí, je nutné okolnosti vyšetřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám