Hlavní obsah

Trump si přeje brzké stažení amerických vojáků ze Sýrie

Americký prezident Donald Trump si přeje brzké stažení amerických vojáků ze Sýrie. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters s odvoláním na dva vysoce postavené představitele Trumpovy administrativy.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump

Článek

Americká vláda dále potvrdila, že Trump nařídil ministerstvu zahraničí zmrazit více než 200 miliónů dolarů vyčleněných na stabilizaci Sýrie do té doby, než administrativa znovu vyhodnotí úlohu USA v syrském konfliktu.

Podle listu The Wall Street Journal Trump vyzval ke zmrazení financí po přečtení zprávy o tom, že Spojené státy nedávno vyčlenily dalších 200 miliónů pro obnovu Sýrie. Tuto částku v únoru přislíbil bývalý americký ministr zahraničí Rex Tillerson v Kuvajtu na konferenci o obnově Iráku.

Ať se o to postarají jiní, řekl

Rozhodnutí koresponduje s prezidentovým čtvrtečním projevem v ohijském městě Richfield, řekli agentuře Reuters dva představitelé jeho administrativy.

„Velmi brzy ze Sýrie odejdeme. Ať se o to teď postarají jiní. Vrátíme se do své země, kam patříme a kde chceme být," řekl v Richfieldu Trump.

Agentura Reuters připomíná, že podobnou debatu vyvolal Trump i minulý rok kvůli americkým vojákům v Afghánistánu. Nakonec souhlasil s tím, že v zemi zůstanou, třebaže to předtím opakovaně zpochybňoval.

V Sýrii je nasazeno zhruba 2000 amerických vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám