Hlavní obsah

Země po celém světě vyhošťují ruské diplomaty. Jen v USA jich balí kufry 60

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Země po celém světě v reakci na přístup Ruska k vraždě dvojitého agenta Sergeje Skripala vyhošťují ruské diplomaty. Americký prezident Donald Trump nařídil vyhoštění 60 Rusů a uzavření konzulátu v Seattlu. Mezi vyhoštěnými je 12 diplomatů z mise v New Yorku. K vyhoštění diplomatů se připojily také Kanada i řada evropských zemí včetně České republiky.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Britští policisté u místa, kde byl otráven agent Skripal s dcerou

Článek

Konzulát v Seattlu na severozápadním pobřeží USA byl uzavřen vzhledem k tomu, že se v blízkosti nachází americká námořní základna, uvádí Reuters. Šedesát vyhoštěných Rusů podle amerických činitelů působí v USA jako špióni s diplomatickým krytím. Opustit USA mají do sedmi dnů.

V Evropě Německo a Polsko prozatím vypověděly po čtyřech ruských diplomatech a také Francie vypoví čtyři ruské diplomaty. Paříž tak činí v rámci koordinované akce zemí Evropské unie, Spojených států a Ukrajiny. Slovensko si předvolalo ruského velvyslance.

Na vraždu Skripala reagují také pobaltské země. Litva kromě vyhoštění tří ruských diplomatů hodlá zakázat vstup do země 44 dalším Rusům, oznámil Vilnius.

„Vypovězením osob zapletených do jednání neslučitelného s diplomatickým posláním vyjadřujeme solidaritu se Spojeným královstvím a zároveň přispíváme k zásahu proti síti ruských špiónů v Evropě,” uvedlo litevské ministerstvo zahraničí.

Lotyšsko podle ruského velvyslance v Rize Jevgenije Lukjanova vypoví jednoho ruského diplomata a zároveň vyhostí jednoho pracovníka kanceláře ruské letecké společnosti Aeroflot. Diplomat má Lotyšsko opustit do sedmi dnů.

ZeměPočet vyhoštěných diplomatů
USA60
Británie23
Ukrajina14
Kanada4
Německo4
Francie4
Polsko4
Česko3
Litva3
Dánsko2
Španělsko2
Nizozemsko2
Maďarsko1
Lotyšsko1
Estonsko1
Rumunsko1
Chorvatsko1
Finsko1

Kauza Skripal

  • Skripala a jeho dceru v jihoanglickém městě Salisbury otrávil na začátku března neznámý útočník nervově paralytickou látkou označovanou jako novičok.
  • Oba nejprve byli v kritickém stavu. Stav Julije Skripalové se však zlepšil natolik, že ji počátkem dubna propustili z nemocnice. Londýn z otravy obviňuje Moskvu, Kreml to rezolutně odmítá.
  • Bývalého plukovníka vojenské rozvědky GRU ruský soud v roce 2006 odsoudil ke třinácti letům vězení za špionáž ve prospěch Británie. Údajně za odměnu 78 000 liber poskytoval v 90. letech informace o ruských rozvědčících působících v Evropě. V roce 2010 ho spolu s dalšími třemi osobami Moskva vyměnila za deset svých špionů zadržených v USA.
  • Skripal se od své výměny usadil v jihoanglickém městě Salisbury, kde poslední dobu žil podle všeho se svou dcerou. Jeho syn zahynul podle britských médií s přítelkyní při autonehodě před rokem během návštěvy Ruska. Skripalova manželka zemřela na rakovinu krátce po odstěhování do Británie.

Reklama

Výběr článků

Načítám