Hlavní obsah

Česko vyhostí tři ruské diplomaty

• Aktualizováno
Novinky, ren

Česko vyhostí tři ruské diplomatické zástupce v reakci na otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala v Británii. V pondělí to na mimořádné tiskové konferenci oznámil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Rusové podle něj překročili veškeré hranice, když označili Česko jako zemi, odkud mohl nervový plyn použitý k otravě pocházet.

Záznam: TK premiéra Andreje Babiše a ministra zahraničí Martina Stropnického

 
Článek

„Česká republika přistoupí k vyhoštění třech diplomatických zástupců v reakci na otravu bývalého ruského agenta Skripala v Británii,“ uvedl na tiskové konferenci Babiš. Podle Stropnického Česko označilo pracovníky ruské ambasády za persona non grata a mají zemi opustit i s rodinnými příslušníky do 1. dubna.

„Rusové překročili veškeré hranice, když řekli, že látka novičok pochází od nás,“ uvedl Babiš. „Je to naprostá lež,“ doplnil s tím, že ho o takový krok požádala přímo britská premiérka Theresa Mayová. Konkrétní jména vyhoštěných diplomatických zástupců říci nechtěl.

Stropnický doplnil, že se jedná o krok, který byl společně koordinován s dalšími nejméně patnácti zeměmi Evropské unie. Německo, Francie a Polsko vypověděly čtyři ruské diplomaty, USA 60. [celá zpráva] Dodal, že o celé věci byl informován i ruský velvyslanec v Česku Alexander Zmejevskij.

Do Lán zamířil šéf BIS i ministryně obrany

Kvůli vyhoštění členů ruského diplomatického personálu z Česka přijeli v pondělí odpoledne do Lán za prezidentem Milošem Zemanem i ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka a ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO). Informovala o tom Česká televize.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček pouze na Twitteru uvedl, že „probíhá koordinace na nejvyšší státní úrovni”.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová dříve uvedla, že nervově paralytický jed novičok, kterým byl Skripal a jeho dcera Julija otráveni, pocházel podle ruských zjištění nejspíše z Velké Británie, Slovenska, České republiky nebo Švédska. [celá zpráva]

O tom, že Česko ruské diplomaty vyhostí, informoval Babiš už v pondělí dopoledne. [celá zpráva] „Už to označení 'diplomat' je špatně. Jsou to ve skutečnosti lidi, kterým se říká 'nedeklarovaní zpravodajci'. V Česku jich máme údajně nejvíc z celé Evropy,” napsal Babiš na Facebooku s odkazem na článek Novinek Ruská ambasáda v Praze je prošpikována špióny.

„A pokud si někdo myslí, že jim jde o dobro naší země, tak se šeredně plete. Navíc nás ruská strana skandálně obvinila z toho, že ten jed novičok se měl vyrábět u nás. Je to sprostá lež,” uvedl v pondělí dopoledne.

Anketa

Souhlasíte, aby byli ruští diplomati vypovězeni z ČR kvůli kauze Skripal?
Ano
41,6 %
Ne
58,4 %
Celkem hlasovalo 7089 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám