Hlavní obsah

USA chtějí ztížit udělování práva trvalého pobytu cizincům

Washington

Americká vláda připravuje opatření, které by značně ztížilo cizincům žijícím ve Spojených státech získání práva trvalého pobytu. Ministerstvo vnitřní bezpečnosti podle agentury Reuters připravuje nařízení, které umožňuje odmítnout trvalý pobyt lidem, kteří zatěžují státní pokladnu pobíráním velkého objemu sociálních dávek a výhod.

Foto: Gregory Bull, ČTK/AP

Přechod na hranicích USA a Mexika v Tijuaně. Ilustrační foto

Článek

Dosavadní americké zákony výslovně zakazují imigračním úředníkům brát při udělování pobytových práv ohled na rozsah benefitů hrazených z veřejných prostředků.

V návrhu směrnice se uvádí, že "lidé bez občanství, kteří pobírají dávky, nejsou soběstační a spoléhají se na vládu USA. Rozdělování benefitů z veřejných prostředků je hrazeno z peněz daňových poplatníků a může být pobídkou imigrace cizinců do USA".

Pokud nové nařízení nabude platnost, zasáhne podle agentury Reuters mnoho lidí. Z osob, které v roce 2016 získaly pobytové právo, pobíralo dávky téměř 400 tisíc lidí. Kontroloři by zkoumali, zda osoba žádající o trvalý pobyt dostává potravinové lístky, zda využívá podporu pro předškolní děti nebo subvence zdravotního pojištění.

Reklama

Výběr článků

Načítám