Na severoamerickém kontinentě bylo v průběhu uplynulých desítek let zaevidováno na 13 poddruhů pumy americké. Puma severovýchodní (lat. Puma concolor cougar) obývala celou východní část severní Ameriky.

Kvůli četnému lovu se její stavy zmenšovaly a zmenšovaly a v roce 1973 ji US Fish and Wildlife Service umístila na seznam kriticky ohrožených druhů. Naposledy však byla prokazatelně spatřena ještě hlouběji v minulosti. V roce 1938 jeden exemplář zastřelili lovci v Maine.

Od té doby byl východní poddruh pumy údajně spatřen mnohokrát. Jednalo se ale o šelmy uprchlé ze zoo či od chovatelů nebo zvířata patřící k jinému poddruhu, která se zatoulala ze svého stálého teritoria.

Připomínkou severovýchodní pumy jsou bohužel už jenom lovecké trofeje.

Agentura v roce 2011 otevřela šetření o přehodnocení statusu pumy severovýchodní a o čtyři roky později vědci dospěli k závěru, že není žádného důkazu o tom, že by se někde tento poddruh ještě vyskytoval. V pondělí pak agentura definitivně pumu vyškrtla ze seznamu ohrožených zvířat a prohlásila poddruh za vyhynulý.

Vyhynulý druh nahradí sousedi ze západu

I když je zánik poddruhu, jenž nedokázal vzdorovat lidskému osídlení, smutný, vědci soudí, že by oficiální prohlášení mohlo pumám jako celku pomoci. Vedení pumy severovýchodní jako ohroženého zvířete totiž neumožnilo zavádění zvířat ze západní populace.

Tato překážka nyní padla a nic nebrání tomu, aby se pumy ze západu rozšířily i na východ. Prospěje to nejen přírodě, ale nepřímo i člověku. Pumy totiž redukují počty vysoké zvěře, zejména přemnožených jelenů.

Kromě omezení výskytu nemocných klíšťat, jejichž přenašeči jeleni často jsou, by mohlo rovněž až o 22 procent ubýt dopravních nehod. Srážka s jelenem může být často osudná a redukce stavu jelenů by tak podle odhadů mohla zachránit až 115 životů ročně.