Hlavní obsah

Tajemstvím obestřený americký satelit Zuma se zřejmě zřítil zpátky na Zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američané museli s největší pravděpodobností odepsat svůj přísně tajný satelit Zuma, který se po nedělním startu neoddělil od nosné rakety a nedosáhl nižší oběžné dráhy, jak bylo plánováno. V úterý tom informovaly stanice NPR a agentura Reuters.

Foto: Reuters

Nedělní start rakety Falcon 9 s tajným nákladem

Článek

„Náklad spadl zpět na Zem spolu s vyhořelou vyšší částí rakety,“ upřesnil s odvoláním na své zdroje odborný web Ars Technica.

Satelit měla na nízkou oběžnou dráhu vynést raketa Falcon 9 soukromé společnosti Space X. [celá zpráva] Ta komunikaci v řídícím středisku během nedělního startu vysílala v přímém přenosu, po několika minutách ale vysílání zastavila právě s ohledem na přísně tajnou povahu mise.

O družici Zuma je známo jen to, že ji vyrobila zbrojařská společnost Northrop Grumman. To naznačuje, že mohlo jít o armádní zařízení. Zda šlo o špionážní družici, či například o orbitální zbraň, není jasné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start rakety Falcon 9 s tajným náklademVideo: Reuters

Musk a tajné služby

Oficiální informace nehovoří, zda je Zuma civilní, nebo vojenský objekt. Američané nechtěli upřesnit ani to, které ministerstvo mělo družici využívat.

Firma Space X podnikatele a inovátora Elona Muska už do vesmíru vynesla Raketoplán X-37B. [celá zpráva]

Také k cílům této mise letectvo uvedlo jen velmi málo. Sdělilo jen to, že slouží k „ověření nové družicové technologie”. Na palubě se měl nacházet speciální chladič ASET II, který má být schopen zvýšit životnost elektroniky ve vesmíru. Předpokládá se, že jde o ochranu citlivého špionážního vybavení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám