Hlavní obsah

Proti Severní Koreji chystáme ty nejtvrdší kroky, řekl Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Spojené státy a jejich partneři podniknou nejtvrdší možné kroky k jadernému odzbrojení Severní Koreje. V pondělním projevu to jakožto součást bezpečnostní strategie pro nadcházející období předeslal americký prezident Donald Trump s tím, že režim Kim Čong-una nemůže zůstávat hrozbou pro světovou bezpečnost.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Uznáváme, že slabost je nejjistější cestou ke konfliktu a bezkonkurenční síla je nejmocnějším prostředkem obrany. Z tohoto důvodu se naše bezpečnostní strategie odráží od zničující obrany,“ řekl Trump.

Trump vyzdvihl, že současná americká strategie vůči Pchjongjangu přispěla na rozdíl od přístupu předchozích prezidentů k přijetí nejpřísnějších sankcí vůči KLDR. Tlak podle něho musí pokračovat. „Nemáme jinou možnost,” řekl americký prezident.

Nedílnou součástí bezpečnostní strategie Spojených států je podle šéfa Bílého domu také slibovaná zeď na hranicích s Mexikem.

Rozsáhlá stavba protipřistěhovalecké zdi na hranici s Mexikem ale dosud nezačala, neboť si prezident nedokázal zajistit v Kongresu její financování. Se zdí, která má podle Trumpa ochránit Ameriku před nelegálním přistěhovalectvím, kriminalitou a pašováním drog, Mexiko nesouhlasí. Odmítá také její stavbu zaplatit, jak Trump žádá.

Ruské vměšování

Nová bezpečnostní strategie Spojených států konstatuje také to, že Rusko zasahuje do vnitropolitických záležitostí zemí po celém světě. Materiál varuje před vývojem zbraňových systémů v Rusku a Číně, které mohou kriticky ohrozit klíčovou americkou infrastrukturu potřebnou pro chod a správu země.

Výběr článků

Načítám