Hlavní obsah

Kalifornský požár Thomas vyhání z domů už i známé celebrity

Silné větry komplikují práci hasičům v Kalifornii při boji s požárem Thomas. Ten je třetím nejrozsáhlejším v historii amerického státu ležícího na pacifickém pobřeží. Odhaduje se, že do neděle stihl sežehnout již plochu 1083 čtverečních kilometrů. S živlem, který se přiblížil až k sídlům známých hvězd, bojuje na 8500 hasičů.

Foto: Mike Eliason, ČTK/AP

Požáry se přiblížily k domům na okraji Santa Barbary, nedaleko ulice Bella Vista Drive.

Článek

Požár vypukl na jihu Kalifornie 4. prosince a vyžádal si už minimálně dva lidské životy. Podle agentury Reuters zničil přes tisíc objektů a dalších 18 000 ohrožuje. Oheň se dostal už nebezpečně blízko i předměstí Santa Barbary, k obcím Montecito a Summerland v kopcovité pobřežní oblasti severozápadně od Los Angeles.

Silný vítr měl během neděle podle očekávání začít ustávat, ovšem namísto toho útočí dál v poryvech o rychlosti 24,5 m/s, a to zejména v oblasti měst Ventura a Los Angeles.

Foto: Chris Carlson, ČTK/AP

Hasič zaznamenává rozsah požáru na mobilní telefon.

Požár nacházející se zhruba 160 kilometrů od centra města andělů si vynutil evakuaci mnoha stovek lidí a proměnil některé čtvrti v město duchů, v jehož ulicích se povalují pouze chuchvalce kouře a dýmu.

Nově se povinná evakuace týká kromě části Santa Barbary také okolí Montecita a Summerlandu, což jsou oblasti obývané převáženě zámožnými rezidenty. Podle AP tam mají své vily celebrity, jako jsou televizní moderátorky Oprah Winfreyová a Ellen DeGeneresová. „Je to hned nad domy,” popsal blížící se živel mluvčí hasičů Jude Olivas.

Foto: Handout, Reuters

Oheň zachvátil úbočí pohoří na Santa Barbarou, nedaleko kaňonu Romero.

Winfreyová vyjádřila zděšení nad posledním vývojem na Twitteru. „Stále se modlím za naše městečko. Vítr dnes ráno zesílil a vytvořil dokonalou bouři zla pro hasiče,” napsala Winfreyová. Podle AP ale není jasné, zda byla někdejší moderátorka známé talk show v Montecitu.

Oheň je podle agentury v současnosti ze 40 procent pod kontrolou, a to i navzdory spalujícímu větru v oblasti Santa Anny, který napomohl jeho rozšíření a který roznášel žhavý popel daleko do okolí.

Foto: Mike Eliason, ČTK/AP

Zuřící požár v Kalifornii pomáhá rozdmýchavat a šířit silný vítr.

Hasiči zapojili do boje se zkázonosným živlem přes 970 vozů a 34 vrtulníků.

„Je to bestie, ale my ji zabijeme,” řekl na tiskové konferenci šéf hasičů Santa Barbary Martin Johnson o požáru, který je zatím sedmým nejničivějším za celou zaznamenávanou historii Kalifornie.

Foto: Gene Blevins, Reuters

Do boje s požárem hasiči nasadili na 34 vrtulníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám