Hlavní obsah

Americký politik se zastřelil kvůli nařčení z osahávání

– Washington

Člen Sněmovny reprezentantů amerického státu Kentucky Dan Johnson, kterého jedna žena obvinila ze sexuálního násilí, spáchal ve středu sebevraždu, uvedla agentura AP.

Foto: Timothy D. Easley, ČTK/AP

Člen Sněmovny reprezentantů amerického státu Kentucky Dan Johnson na archivním snímku.

Článek

Sedmapadesátiletého republikána Johnsona, který byl loni zvolen do kentuckého parlamentu, zmíněná žena obvinila, že ji o silvestrovské noci v roce 2012 jako 17letou ve sklepě svého domu líbal a osahával. Policie událost prošetřila a uzavřela ji bez vznesení obvinění.

Informace o případu byly zveřejněny toto pondělí. V úterý Johnson uspořádal tiskovou konferenci, na které obvinění odmítl jako falešné a politicky motivované. Ve středu pak na Facebooku zveřejnil vzkaz, ve kterém napsal, že posttraumatická stresová porucha je nemoc, která ho připraví o život: „Déle to již nemohu vydržet.”

Úřad šerifa podle agentury Reuters oznámil, že se Johnson ve středu zastřelil na břehu řeky Salt River u kentuckého města Mount Washington. Jeho tělo objevila policie poté, co dostala upozornění na znepokojivý Johnsonův facebookový příspěvek.

V USA v posledních týdnech veřejně vystoupila řada žen, které promluvily o svých zkušenostech jako obětí sexuálního zneužívání. Kauzu rozpoutala aféra producenta Harveyho Weinsteina, kterého ze znásilnění obvinilo několik žen. Obviněn byl i nestor americké politiky, kongresman John Conyers. Místy ale kampaň přešla v hon na čarodějnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám