Hlavní obsah

V New Yorku útočil mladý Bangladéšan, bombu si vyrobil v práci

– New York • Aktualizováno

Na autobusovém nádraží Port Authority Bus Terminal na Manhattanu v New Yorku v pondělí útočil sedmadvacetiletý Akajíd Ullah původem z Bangladéše, který žil ve Spojených státech sedm let. Útočil podomácku vyrobenou výbušninou, zranil sebe a tři další lidi a následně byl zatčen. Je mimo ohrožení života a s vyšetřovateli komunikuje.

Foto: Repro Daily Maill

Britský list Daily Amil zveřejnil snímek útočníka Akajída Ullaha, který byl při útoku sám zraněn.

Článek

Podle informací agentury AP žil Ullah v Brooklynu. Zda jednal na vlastní pěst, nebo ve jménu nějaké teroristické organizace, není jasné. Policisté uvedli jen to, že Ullah vypovídal, nechtěli se ale k jeho slovům prozatím podrobněji vyjadřovat.

Jisté je, že bomba selhala, a jednalo se tak o štěstí v neštěstí. Podle informací deníku The New York Post Ullah třinácticentimetrovou trubicovou bombu vyrobil v elektru, kde pracoval. Když vybuchla, měl ji podle policie připevněnou k tělu. Po převozu do nemocnice Bellevue začal Bangladéšan s vyšetřovateli spolupracovat.

Stanice CNN s odkazem na zdroje blízké vyšetřování uvedla, že se Ullah chtěl pomstít za činy Izraelců v pásmu Gazy.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Snímek Akaída Ullaha z řidičského oprávnění pořízený v roce 2011.

Andrew Guomo z newyorské radnice řekl stanici Fox News, že pachatel použil „extrémně nekvalitní materiál”.

To, že se Ullah pokoušel spáchat teroristický útok, už mezitím potvrdil starosta New Yorku Bill de Blasio. „Definitivně šlo o teroristický útok,” řekl na tiskové konferenci. Spekulace některých médií, že Ullah jednal ve jménu Islámského státu, zatím policie oficiálně nepotvrdila.

Všichni zranění jsou mimo ohrožení života. Povětšinou mají dočasně poškozený sluch nebo trpí bolestí hlavy, konstatoval deník Daily Mail.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám