Hlavní obsah

Tajemný kupec da Vinciho obrazu odhalen: Spasitele světa koupil za 10 miliard neznámý saúdský princ

– New York

Záhada kolem aukce nejdražšího obrazu, který byl kdy vydražen, je objasněna. Rekordních 450,3 miliónu dolarů, tedy téměř 9,8 miliardy korun zaplatil za dílo Salvator Mundi (Spasitel světa) italského mistra Leonarda da Vinciho nepříliš známý člen saúdskoarabské královské rodiny. Ve čtvrtek o tom informoval deník The New York Times.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Da Vinciho obraz Spasitel světa vydražili za rekordních 10 miliardVideo: Reuters

 
Článek

Da Vinciho ztvárnění Ježíše Krista vydražil princ Bader (Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud), který se drží stranou pozornosti veřejnosti, a je toho o něm tedy známo velmi málo. A to tak málo, že ho do aukční síně Christie’s v New Yorku zprvu vůbec nechtěli pustit.

Nedůvěra panovala i poté, co princ složil zálohu 100 miliónů dolarů, tedy téměř 2,2 miliardy korun. Podle svědků musel princ Bader vysvětlovat, v jakém vztahu je s vládnoucími členy rodiny a také kde vzal tolik peněz.

Saúdský princ Bader (Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud)

Bader odpověděl, že je realitní makléř a je jen jedním z pěti tisíc saúdských princů. To ale není tak úplně pravda. The New York Times napsal, že ho s korunním princem Muhammadem bin Salmánem pojí přátelský i příbuzenský vztah.

To, že obraz Ježíše Krista koupil saúdský princ, je vzhledem k tomu, že jeho země ctí silně ortodoxní a konzervativní islám, pikantní. Navíc tak učinil v době, kdy královská rodina vede kampaň proti korupci a osobnímu obohacování svých členů. Nebo to alespoň tvrdí.

Dílo putuje do Abú Zabí

Dílo bude vystaveno v hlavním městě Spojených arabských emirátů Abú Zabí, a to v muzeu nazvaném Louvre – podle věhlasného pařížského muzea.

Da Vinci namaloval obraz Salvator Mundi kolem roku 1500. Poprvé byl jako dílo uveden na soupisu sbírky z majetku Karla I. Stuarta, sestaveném po králově popravě v roce 1649. Dílo – od té doby v majetku koruny – ale počátkem 18. století zmizelo. Objevilo se až v roce 1900 jako obraz Leonardova následovníka Bernardina Luiniho s četnými přemalbami.

V roce 1958 bylo na aukci Sotheby’s prodáno za 45 liber a opět zmizelo. Salvator Mundi se znovu objevil až v roce 2005 na jedné aukci v USA a o dva roky později byl restaurován. Naposledy obraz změnil majitele v roce 2013.

Foto: Archiv, Právo

Salvator mundi bude ozdobou Leonardovy výstavy v Londýně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám