Hlavní obsah

Trump nazval demokratickou senátorku indiánkou Pocahontas

Americký prezident Donald Trump na setkání veteránů z druhé světové války z indiánského kmene Navajů označil demokratickou senátorku za stát Massachusetts Elizabeth Warrenovou za legendární indiánku Pocahontas. Warrenová Trumpovu poznámku považuje za rasistickou. Informovala o tom v úterý agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Trump nazval demokratickou senátorku indiánkou PocahontasVideo: Reuters

 
Článek

Veteráni, kteří se s Trumpem setkali, byli takzvaní code talkers neboli uživatelé jazykového kódu založeného na nepsaném jazyce Navajů, který za druhé světové války dokonale zmátl Japonce. Kód, využitý armádou USA v Tichomoří, byl jen v hlavách Navajů vycvičených v rádiové komunikaci.

Každá zpráva přečtená nahlas „code talkerem” byla vzápětí okamžitě zničena. „Japonci dělali všechno možné, aby kód prolomili, ale nikdy se jim to nepodařilo,” řekl podle AP jeden z prvních code talkerů Chester Nez v rozhovoru, který poskytl v roce 2010.

Americký prezident veterány na setkání, které se konalo v pondělí v Kongresu, pochválil a řekl: „Byli jste tu mnohem dříve než kdokoliv z nás… je tu ale jedna senátorka, která tu už je také hodně dlouho. Říkají jí Pocahontas.”

Trump během prezidentské kampaně označil Warrenovou za Pocahontas několikrát poté, co řekla, že má indiánské předky.

„Je smutné, že si prezident Spojených států nedokáže ani během ceremoniálu, který se konal na počest těchto hrdinů, odpustit rasistické poznámky,” řekla Warrenová ve vysílání televize MSNBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám