Hlavní obsah

Trump označil drogy za hrozbu národnímu zdraví, peníze na boj s nimi ale neuvolní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek označil drogovou epidemii v USA za hrozbu národnímu zdraví, očekávaný celostátní stav nouze ale v souvislosti s šířením narkotik nevyhlásil. Opatření má zjednodušit léčbu závislých a rozšířit pomoc, kterou jednotlivým americkým státům poskytuje ministerstvo zdravotnictví. Nové finanční prostředky na boj s drogami ale bezprostředně uvolněny nebudou.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Drogová epidemie je v USA stále větší problém, v jejím důsledku zahynuly podle Trumpa loni desetitisíce lidí. Na předávkování narkotiky umírá v zemi denně kolem 170 lidí. Jde zejména o zneužívání utišujících léků a o návyk na heroin a syntetickou drogu fentanyl, což je látka až stokrát silnější než morfium.

„Musíme se stát generací, která tuto epidemii zastaví,” řekl prezident.

Trump měl podle dřívějších zpráv ve čtvrtek vyhlásit v zemi stav nouze, což by umožnilo vládě do boje s narkotiky investovat víc prostředků. [celá zpráva]

Agentura Reuters uvedla, že krizová agentura FEMA, z jejíchž fondů by byly peníze uvolněny, dostatek prostředků nemá. Její účet vyčerpala pomoc obětem nedávného hurikánu v Portoriku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám