Hlavní obsah

České volby mohou poškodit snahu EU o soudržnost, píše Politico

Česká republika se zřejmě po nadcházejících parlamentních volbách přikloní k táboru euroskeptiků, přestože se téma Evropské unie v kampani sotva objevilo. Napsal to v komentáři americký zpravodajský server Politico. Pokud podle něj čeští voliči podpoří neústupné protievropské kandidáty a připojí se k polským a maďarským odpůrcům unie, poškodí to snahy EU zachovat zdání politické soudržnosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš ve Sněmovně

Článek

Rozhodné vítězství Andreje Babiše a jeho populistické strany by znamenalo obrat ve vztazích České republiky s Bruselem, soudí komentátor Siegfried Mortkowitz. Češi by se ocitli na periferii bloku, který se se stále větší pravděpodobností rozdělí na prvořadé a druhořadé členy.

Jestliže sociální demokraté dopadnou ve volbách špatně - například pod hranicí 15 procent - může být výsledek pro Brusel zvlášť varující. Pokud totiž sociální demokracie neuspěje, odpovědný bude (volební lídr ČSSD Lubomír) Zaorálek. Ministr vnitra Milan Chovanec se pak může připojit k vládě Andreje Babiše, posunout svou stranu více doprava a vytvořit v kabinetu hrozivou protievropskou alianci, míní Mortkowitz.

Nejpravděpodobnější scénář je podle komentáře takový, že Chovanec bude souhlasit se zapojením do vlády vedené Babišem, možná je i menšinová koalice s tichou podporou strany Tomia Okamury. Špatná zpráva pro Brusel je, že i v nepravděpodobném případě, kdy se Babiš premiérem nestane, jeho všemocný vliv ve straně bude znamenat, že EU musí s tímto miliardářem tak či onak počítat, konstatuje autor.

Na roli Babiše upozorňuje i The Washington Post 

Osobou Andreje Babiše se v úterý zabýval i list The Washington Post, který možného vítěze voleb označuje za „polarizujícího miliardáře, který v hlavním městě slibuje vyčistit politickou žumpu, řídit stát jako firmu a držet stranou muslimské přistěhovalce”.

Babiš se podle amerického listu vžívá do role přímočaře hovořícího hlasu řadového občana a čerpá z podpory opomíjených komunit. Útoky na Evropskou unii jsou jeho oblíbeným sportem a roli NATO považuje za překonanou.

„Slibuje, že zájmy národa povýší nade vše, ale pronásledují ho nezřetelné obchody, které ohrožují jeho politickou kariéru,” píše v komentáři Griff Witte.

Evropa, kde Donaldu Trumpovi mnozí spílají, může mít brzy znepokojivě podobného muže, který povede stát v jejím srdci. I když ale jeho strana volby vyhraje, bude muset Babiš hledat koaličního partnera. Bude také muset zápasit s několikerým vyšetřováním svých obchodních praktik. A bude muset spolupracovat s Evropou. To všechno naznačuje, že stejně jako Trump může uhnout od některých svých předvolebních slibů, jakmile bude čelit realitě vládnutí, konstatuje Witte.

Reklama

Výběr článků

Načítám