Hlavní obsah

Viceprezident Pence odešel z fotbalového zápasu, hráči při hymně klečeli

Washington

Americký viceprezident Mike Pence se přidal na stranu Donalda Trumpa v jeho sporu s hráči amerického fotbalu, kteří podle něj nectí státní symboly. Když si na úvod zápasu při americké hymně někteří klekli, aby uctili památku černošských obětí policejního násilí, Pence odešel.

Foto: Social Media, Reuters

Viceprezident Mike Pence a jeho žena Karen stojí při hymně před zápasem týmů Indiana Colts a San Francisco 49ers.

Článek

Pence šel na zápas Indianopolis Colts se San Francisco 49ers. Při hymně na úvod hráči San Franciska nepovstali a zůstali klečet, aby uctili památku Afroameričanů zastřelených policisty. V týmu 49ers hrál quarterback Colin Kaepernick, který s touto formou protestu hráčů Národní fotbalové ligy (NFL) začal loni.

Foto: Michael Conroy, ČTK/AP

Členové tým San Francisco 49ers klečí při americká hymně před zápasem s Indianapolis Colts

Pence z mače odešel. Na svém twitterovém účtu pak vysvětlil proč: „Odešel jsem z dnešního zápasu Colts, protože prezident a já nebudeme pozvedat žádnou událost, která znevažuje naše vojáky, naši vlajku a naši národní hymnu.“

„Každý má právo na svůj názor, já si nemyslím, že je příliš žádat hráče NFL, aby ctili vlajku,“ dodal ještě.

Hned si vysloužil pochvalu od prezidenta Trumpa, který tweetoval, že je „na něj hrdý“. Ocenili ho i Trumpovi příznivci, že projevil loajalitu k postoji hlavy státu.

Zápas skončil v normální hrací době nerozhodně 23:23. 49ers prohráli v prodloužení 23:26 a z pěti utkání nevyhráli ani jedno, dvě prohráli v prodloužení. Colts letos jeden zápas vyhráli v normální hrací době, jeden v prodloužení, dva prohráli v normální hrací době a jeden v prodloužení.

Foto: Kevin Jairaj, Reuters

Fanoušek Houston Texans vyzývá hráče, aby při hymně stáli.

Protest se šíří

Protest, který začal Kaepernick, dlouho probíhal bez větší pozornosti, ale v září pobouřil Donadla Trumpa, který se pustil do hráčů, že urážejí hymnu. Od té doby se protest dále velmi rozšířil i mimo stadióny, sami Američané jsou pode BBC ohledně formy protestu rozděleni. [celá zpráva]

Pence si přitom na zápas extra zajel. Do Indianopolis dorazil z Nevady a pak odletěl do Kalifornie, podotkla BBC s poukazem na to, že jeho přesuny platila státní kasa.

Reklama

Výběr článků

Načítám