Hlavní obsah

Při zemětřesení v Mexiku se na děti zřítila škola a probudil se Popocatépetl. Nejméně 217 mrtvých

Ciudad de México
Aktualizováno

Mexiko v úterý zasáhlo další silné zemětřesení s epicentrem relativně nedaleko hlavního města Ciudad de México. Nejméně 11 dalších otřesů následovalo. Podle agentury AFP zemřelo nejméně 217 lidí a záchranáři horečně pátrají po dalších, kteří uvázli pod troskami.

Záznam: Následky zemětřesení v MexikuVideo: AP

 
Článek

V metropoli se zřítila i škola během výuky. K životu se probrala také sopka Popocatépetl. Země si přitom právě v tento den připomněla výročí ničivého zemětřesení z roku 1985.

Mezi oběťmi ani zraněnými nejsou žádní Češi, řekla mluvčí ministerstva zahraničí.

„Mám strach, nemohu přestat plakat. Je to stejná hrůza jako v osmdesátém pátém. To není ani možné, že se to stalo také 19. září,” řekla agentuře AFP jedna z obyvatelek metropole.

Při zemětřesení, které zemi v tektonicky neklidné oblasti zasáhlo před 32 lety, zemřely tisíce lidí, přičemž jen v hlavním městě bylo obětí přes 6000.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři odnášejí zraněné po zemětřesení v MexikuVideo: Reuters

Nynější otřesy mají podle šéfa úřadu civilní obrany Luise Felipeho de la Puente nejméně 217 obětí. Upravil tak své předchozí informace, které hovořily o 248 mrtvých. Ohledně obětí zemětřesení ale stále panují rozpory. Například ministr vnitra Miguel Ángel Osorio Chong naposledy hovořil o 224 obětech.

Faktem ale je, že tragická bilance není úplná. V oblasti pokračují záchranné práce. Mezi mrtvými je i nejméně 22 dětí ze školy ve čtvrti Coapa, která se zřítila. Dalších 30 dětí a osm dospělých je nezvěstných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Mexiku se při zemětřesení zřítila škola během výukyVideo: Reuters

Ačkoliv zemětřesení bylo slabší než před pár dny, jeho epicentrum bylo nedaleko hlavního města.

Po zemětřesení byla také zaznamenána drobná erupce sopky Popocatépetl, nacházející se necelých sto kilometrů jihovýchodně od mexického hlavního města, a v nedaleké obci Atzitzihuacán se během mše zřítil kostel, v jehož troskách zahynulo 15 lidí, uvedla agentura Reuters.

Foto: ČTK/AP

Záchranáři u zřícené budovy školy

Foto: Carlos Cisneros, ČTK/AP

Zřícená budova školy ve čtvrti Coapa v hlavním městě Mexika

Foto: Carlos Jasso, Reuters

Otřesy země v hlavním městě Mexika

Americká geologická služba USGS ho lokalizovala osm kilometrů od města Atencingo ve státě Puebla, které je od metropole vzdáleno necelých 200 kilometrů. Ohnisko přitom bylo v hloubce "pouze" 51 kilometrů.

Údaje o síle otřesů se zprvu lišily. Mexičtí seizmologové uvedli 6,8 stupně na Richterově škále, zpráva americké geologické služby USGS hovořila o 7,1 stupně a tento údaj byla také později potvrzen.

Následovalo nejméně 11 dalších otřesů, z nichž nejsilnější měl 4 stupně.

Šéf úřadu civilní ochrany Luis Felipe Puente na Twitteru uvedl, že tisíce lidí v metropoli rychle vybíhaly ven do ulic a na ústřední náměstí a doprava ve městě byla paralyzována.

Foto: , ČTK/AP

Záchranáři se psem v troskách školy ve čtvrti Coapa

Nejméně čtyři milióny domácností a podniků se ocitly bez elektřiny. Prezident Peña Nieto později upřesnil, že bez proudu je 60 procent území Mexika a 40 procent hlavního města.

Zřítily se desítky budov. Stovky dobrovolníků, kteří tvoří lidské řetězy, pomáhají odklízet ruiny. Na sociálních sítích se objevily fotografie pátračů držících kus kartonu s nápisem „Silencio”, čili „Ticho”, čímž prosí okolní davy, aby mlčely a nerušily pátrání.

Mezitím nastala v Mexiku noc, takže práci záchranářů ztěžuje tma.

Foto: Mapy.cz

Epicentrum zemětřesení v Mexiku

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Mexiku udeřilo silné zemětřeseníVideo: Reuters

Foto: , ČTK/AP

Záchranářka prosí okolí o klid

Některé poničené domy zachvátily požáry, uvnitř jsou přitom uvězněni lidé.

V hlavním městě zahynuly desítky lidí, stejně jako ve státech Morelos a Puebla.

Zemětřesení přerušilo dopravu, je poničeno velké množství silnic. Provoz přerušilo mezinárodní letiště v hlavním městě.

Foto: Edgard Garrido, Reuters

Záchranné práce pokračovaly do noci.

Foto: Eduardo Verdugo, ČTK/AP

Foto: Rebecca Blackwell, ČTK/AP

Prohledávání trosek školy

Foto: Carlos Jasso, Reuters

Zemětřesení, které postihlo jih Mexika, zasáhlo také hlavní město země.

Foto: Rebecca Blackwell, ČTK/AP

Poničený dům v Mexico City po zemětřesení, které Mexiko postihlo v úterý.

„Bůh žehnej lidem v (městě) Mexiku. Jsme s vámi a budeme tu pro vás,” napsal na Twitteru americký prezident Donald Trump a s přáním se přidal i jeho předchůdce Barack Obama, který ho zakončil španělsky.

V Mexiku přitom už na počátku měsíce udeřilo nejsilnější zemětřesení za sto let. Vyžádalo si devět desítek obětí. [celá zpráva]

Nejničivější zemětřesení v Mexiku za 32 let
19.–20. září 1985 – Dvě zemětřesení v západním Mexiku, z nichž jedno dosáhlo síly osmi stupňů. Zemřelo 9500 lidí v hlavním městě a částech středního a západního Mexika. Otřesy značně poškodily části metropole.
9. října 1995 –Zemětřesení o síle osmi stupňů nedaleko Manzanilla na tichomořském pobřeží zabilo nejméně 51 lidí.
30. září 1999 – Zemětřesení o síle 7,5 stupně si vyžádalo nejméně 20 obětí v jihomexickém státě Oaxaca.
21. ledna 2003 – Zemětřesení o síle 7,8 stupně postihlo západní a střední část Mexika. Zahynulo nejméně 28 lidí, dalších 300 bylo zraněno a na 10 000 obyvatel se ocitlo bez střechy nad hlavou. Nejhůře postižený byl stát Colima.
7. září 2016 – Zemětřesení o síle 8,1 stupně zasáhlo jižní pobřeží Mexika. Vyžádalo si nejméně 90 obětí a poškodilo či zničilo tisíce domů a stovky škol.
19. září 2017 – Zemětřesení o síle 7,1 stupně Richterovy škály otřáslo střední částí Mexika. Zasáhlo hlavní město a okolní státy a zahynulo více než 220 lidí.
zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám