Hlavní obsah

St. Louis zmítají nepokoje, kapela U2 zrušila koncert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

St. Louis (USA)

Střety mezi policií a protestujícími a následným zatýkáním vyvrcholily v sobotu večer demonstrace v americkém městě St. Louis. Stovky lidí tam druhým dnem protestovaly kvůli rozhodnutí soudu státu Missouri o zproštění viny bělošského policisty, jenž v roce 2011 po automobilové honičce zastřelil černocha. Kvůli obavám o bezpečnost fanoušků navíc kapela U2 zrušila svůj tamní koncert.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v americkém St. LouisVideo: KMOV, AP

 
Článek

Sobotní protest začal pokojně, účastníci mávali ve vzduchu pěstmi a provolávali hesla jako „Na černošských životech záleží” a „Je naší povinností bojovat za svou svobodu”.

Demonstranti zdůrazňovali, že verdikt soudu by měl znepokojovat všechny části St. Louis, nikoli jen převážně černošské čtvrti.

Útoky na policii

Hodinu před půlnocí (06:00 SELČ) se však policejní těžkooděnci rozhodli zasáhnout proti skupině lidí, kteří ve čtvrti plné restaurací a obchodů začali rozbíjet výlohy. Na policisty létaly lahve či odpadkové koše a ulicemi se nepřetržitě nesl zvuk rozbíjeného skla. Policisté odvedli několik lidí v poutech. Kvůli obavám z násilností přerušilo v sobotu večer v dotčené čtvrti provoz místní metro.

Foto: Jeff Roberson, ČTK/AP

Před půlnocí začali někteří protestující rozbíjet výlohy.

Ze stejného důvodu zrušila sobotní večerní koncert v St. Louis kapela U2. Policie hudebníky upozornila, že nebude schopna poskytnout standardní bezpečnostní ochranu koncertu.

„Ve světle těchto informací nemůžeme s čistým svědomím riskovat bezpečnost našich fanoušků tím, že bychom podle plánu uspořádali sobotní koncert. Ačkoli toho litujeme, cítíme, že za současné situace je to jediné možné řešení,” uvedla podle listu The Washington Post irská rocková skupina ve svém prohlášení.

Foto: Jeff Roberson, ČTK/AP

Demonstrantům se nelíbilo zproštění viny bělošského policisty, který zastřelil černocha.

Foto: Jeff Roberson, ČTK/AP

Policie zatýkala při násilných protestech v St. Louis.

Při pátečních násilnostech bylo zraněno deset policistů a zadrženy tři desítky demonstrantů. Policisté uvedli, že někteří účastníci protestu na ně v pátek zaútočili kamením a lahvemi s vodou. Těžkooděnci proti nim zasáhli pepřovým sprejem a gumovými projektily.

Otazníky kolem zbraně

Šestatřicetiletý policista Jason Stockley čelil u soudu obvinění z vraždy, protože ze záznamu z honičky vyplynulo, že řekl, že prchajícího zabije. Černocha pak usmrtil pěti výstřely. Také se ukázalo, že u zabitého čtyřiadvacetiletého Anthonyho Lamara Smithe se sice našla zbraň, ale podle prokuratury nesla stopy DNA jen Stockleyho.

Foto: Jeff Roberson, ČTK/AP

Prokuratura je přesvědčena, že ji tam policista po incidentu nastrčil. Soud ale nakonec Stockleyho osvobodil. Soudce mimo jiné poukázal na to, že černoch byl podezřelý z obchodování s drogami a že takoví lidé nechodí beze zbraně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám