Hlavní obsah

Hurikán Irma pustoší karibské ostrovy, na Barbudě vzal domov většině lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hurikán Irma s rychlostí větru okolo 270 kilometrů v hodině dál bičuje karibské ostrovy, ačkoliv oslabil na čtvrtý stupeň. V pátek dopoledne středoevropského letního času udeřil na Bahamy a na jeho příchod se připravuje Kuba a Florida. Živel si už vyžádal nejméně 19 obětí a rozsáhlé materiální škody. Většina obyvatel ostrova Barbuda, který Irma zpustošila ve středu, je bez domova.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTAŘE: Miami se chystá na úder Irmy, prchající lidé vytvořili na silnicích kolonyVideo: AP/Reuters

 
Článek

Irma se přehnala přes Britské i Americké Panenské ostrovy, Anguillu, Portoriko, Svatý Martin, Turksovy a Caicosovy ostrovy, Barbudu a zasáhla severní oblasti Dominikánské republiky a Haiti. Mezinárodní Červený kříž odhadl, že živel ovlivnil životy 1,2 miliónu lidí.

Premiér Antiguy a Barbudy Gaston Browne oznámil, že jeden ze Závětrných ostrovů Barbuda zůstal „sotva obyvatelný“. O domov přišla většina obyvatel, hurikán poškodil 95 procent budov a Browne odhadl, že náprava bude stát sto miliónů dolarů (2,2 miliardy korun).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na ostrov Svatý Martin zdevastovaný hurikánem IrmaVideo: Reuters

Obrovské škody utrpěly i ostatní ostrovy. Server BBC citoval jednoho z obyvatel Anguilly, podle něhož toto britské zámořské území vypadá, jako by na něj dopadla jaderná bomba. Irma způsobila záplavy a výpadky dodávek elektřiny také na Haiti, které se pořád ještě nevyrovnalo s následky ničivého zemětřesení v roce 2010.

Foto: Netherlands Ministry of Defence- Gerben van Es/Handout , Reuters

Škoda na Svatém Martinu po hurikánu Irma

Panují obavy, že se v postižených místech začnou kvůli špatným hygienickým podmínkám šířit nemoci, a úřady varují, že bilance obětí zřejmě porostou.

Foto: ČTK/AP

Záplavy na Amerických Panenských ostrovech po hurikánu Irma

Florida evakuuje půl miliónu lidí

Plavidla s první pomocí už vyslaly Velká Británie, Francie a Nizozemsko. Přísun pomoci ale komplikuje skutečnost, že bylo poškozeno také množství přístavů a letišť.

Na úder Irmy se připravuje Kuba, která evakuovala tisíce turistů, i pevninská Florida. Tam už byl vyhlášen výjimečný stav a půl miliónu obyvatel na jihu bylo nařízeno, aby své domovy opustili. [celá zpráva]

Očekává se, že na Floridu hurikán dorazí v neděli. Panují obavy, že škody budou větší než po hurikánu Harvey v Texasu, který pak postihly ničivé záplavy. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám