Hlavní obsah

U Mexika udeřilo nejsilnější zemětřesení za 100 let, pobřeží zasáhla vlna tsunami

– Ciudad de México • Aktualizováno

Jih Mexika zasáhlo v noci na čtvrtek zemětřesení o síle přesahující osm stupňů na Richterově škále. Je to nejsilnější zemětřesení v zemi za sto let, oznámil mexický prezident. Přestože se jeho epicentrum nacházelo na moři zhruba sto kilometrů od pobřeží, byly otřesy cítit až v hlavním městě. Široký pás zemí při oceánu byl varován před vlnou tsunami a na pobřeží Mexika dorazila vzedmutá vlna vysoká 0,7 metru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři prohledávají trosky po zemětřesení v MexikuVideo: AP

 
Článek

Zemětřesení udeřilo krátce před půlnocí místního času (07:00 SELČ). Lidé v metropoli Mexiku vybíhali v pyžamech na ulici a v některých čtvrtích přestala fungovat elektřina.

„Nikdy jsem nezažil, aby se země tak moc hýbala. Nejdřív jsem se smál, ale když zhasla světla, nevěděl jsem, co si počít,“ citovala Reuters jednatřicetiletého turistu Luise Carlose Bricena.

Při otřesech docházelo i k výpadkům elektřiny.

V Mexiku se třásly budovy.

Foto: Claudia Daut, Reuters

Lidé na ulici v hlavním městě Mexiku

Foto: Imelda Medina, Reuters

Pacienti a jejich příbuzní před nemocnicí v mexickém městě Puebla, kam je vyhnaly otřesy země.

Vzedmutá vlna

Mexičané nejprve uvedli, že zemětřesení mělo sílu 8,4 stupně. Prezident Enrique Peña Nieto později údaj upřesnil na 8,2 stupně a připomněl, že je to nejsilnější zemětřesení za sto let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hurikán Katia způsobil v Mexiku záplavyVideo: AP

Americká geologická služba USGS oznámila nižší hodnoty. Podle ní měly otřesy sílu 8,1 stupně na Richterově stupnici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Po zemětřesení v Mexiku stojí lidé před svými domovyVideo: AP

Zemětřesení zasáhlo jižní oblast Mexika u hranic s Guatemalou. Také v jejím hlavním městě Ciudad de Guatemala byly otřesy cítit, informovala televize CNN.

Zatím nejsou k dispozici přesnější zprávy o škodách. Mexické úřady zatím evidují  nejméně dva mrtvé ve státě Chiapas a další dva ve státě Tabasco. Podle médií ale obětí nejméně 15 - po pěti Chiapasu a Tabasku a deset ve státě Oaxaca.

Také guatemalský prezident Jimmy Morales v televizi potvrdil, že byly zaznamenány materiální škody a nejméně jeden člověk přišel o život, ale podrobnosti se teprve zjišťují, doplnil.

Epicentrum zemětřesení se nacházelo v Tichém oceánu, zhruba sto kilometrů jihozápadně od mexického města Tres Picos, jež leží tisíc kilometrů na jihovýchod od hlavního města Mexika. Ohnisko se nacházelo v hloubce okolo 35 kilometrů.

Úřady varovaly, že by pobřeží Mexika, Guatemaly, Hondurasu, Salvadoru, Nikaraguy, Kostariky, Panamy a Ekvádoru mohla zasáhnout přívalová vlna tsunami. Mexický Chiapas následně zasáhla vlna vysoká 0,7 metru. Stále není vyloučena další vlna, a úřady proto rozhodly o evakuaci pobřežního Puerto Madero ve státě Chiapas.

Foto: Mapy.cz

Epicentrum zemětřesení na jihu Mexika

Mexiko se nachází v tektonicky neklidné oblasti. V roce 1985 ho zasáhly otřesy o síle 8,1 stupně. Tehdy zemřely tisíce lidí, přičemž jen v hlavním městě bylo obětí přes 6000.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Reklama

Výběr článků

Načítám