Hlavní obsah

Rasisty zachvátila móda testů DNA. Některé čeká nemilé překvapení

Právo, brw

Bílí rasisté si rádi nechávají testovat své geny, aby si potvrdili svůj „čistý původ“. Tato móda se v USA dostala na přetřes v souvislosti s událostmi ve Charlottesvillu, kde při rasových nepokojích zahynula jedna žena. Mnohé zastánce nadřazenosti bílé rasy ale výsledky testů zklamou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Většina bílých rasistů si nechává test DNA dělat v rychlých a levných laboratořích. Za necelé dvě stovky dolarů si nechají dovézt odběrnou nádobu, do níž vloží svůj genetický materiál, kterým jsou nejčastěji sliny, a do dvou měsíců se dozvědí výsledek. Ten pak mnozí sdílejí na sociálních sítích.

Někteří dostanou přesně to, co chtěli, tedy potvrzení, že mají evropské předky, nejlépe z některé ze severských zemí.

Problém ale nastává, když se rasisté o svém původu dozvědí to, co zrovna vědět nechtěli. Jen třetina zkoumaných totiž zjistí, že jejich geny jsou „stoprocentně čisté“.

Cože, nevyšlo to? Spiknutí!

Vědci z Institutu pro společnost a genetiku na kalifornské univerzitě (UCLA) na sociálních sítích zjistili, že pak přichází na řadu některá z poměrně dobře propracovaných výmluv. Jedna z nich se soustředí na poměrně obehrané tvrzení, že „je to všechno židovské spiknutí“, vycházející z domnělého vlastnictví a vedení laboratoře.

Dalším způsobem, jak zpochybnit nežádoucí výsledek, je označit ho za „spiknutí liberálů, kteří chtějí propagovat multikulturalismus a vnucovat bělochům, že vzešli z míšení ras“. Základem další výmluvy je odmítnutí samotného testu.

Zkoumání genů mají nahradit informace od příbuzných: nespokojenec má místo testu „věřit tomu, co ví od prarodičů“. Jiná varianta se soustředí na vzhled. Vědci z UCLA s jistou nadsázkou hovoří o tzv. zrcadlovém testu. „Když se díváš do zrcadla, vidíš Žida? Jestli ne, pak můžeš být v klidu,“ chlácholila nespokojence na rasisticko-nacionalistickém diskusním fóru Stormfront jedna z přispěvatelek.

Odborníci zjistili, že dokonce existují fóra, kde někteří uživatelé nabízejí, že analýzu genetiky na základě vzhledu provedou na počkání.

Jedním z nejoblíbenějších zpochybnění výsledků testu je svádění neevropské DNA v testovaném vzorku na „statistickou odchylku“ nebo „nepřesnost v měření“. Perlou mezi výmluvami je obhajování neevropských předků prostřednictvím „historické přednášky“. Nespokojenci, kterému laboratoř zjistila, že má z jedenácti procent persko-turecký původ, se dostalo uklidnění: „To je velmi starý bílý genetický materiál. Nezapomeňte, že perská říše byla bílá, než tam přišli Semité.“

Za vše může statistická odchylka

Zdaleka nejoblíbenější a nejjednodušší reakcí „na špatné výsledky“ je ale podle vědců přátelské upozornění na to, že existuje docela dost firem, které genetické testování nabízejí.

Někteří z nespokojenců tak posílají svou DNA k testování tak dlouho, dokud nenajdou firmu, která potvrdí požadovaný „evropský původ“.

To ostatně udělal i kanadsko-americký neonacista Paul Craig Cobb (65), který je známý svými výzvami „ke svaté rasové válce“ a snahou vybudovat v Leithu v Severní Dakotě neonacistickou kolonii. Poté, co se v roce 2013 v živém televizním přenosu od černošské moderátorky Trishy Goddardové dozvěděl, že je „z 86 procent Evropan a ze 14 procent subsaharský Afričan“, nepřestal hledat.

Nakonec našel firmu, která mu v DNA zjistila plných 97 procent evropských předků a pouhá tři procenta „něčeho iberského“. Spustil tak lavinu testů mezi americkými xenofoby, příznivci Ku-klux-klanu, rasisty, zastánci nadřazenosti bílé rasy a neonacisty, na níž se mnohé firmy slušně živí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám