Hlavní obsah

V chemičce u Houstonu hrozí výbuch. Nemůžeme tomu předejít, říká šéf továrny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houston
Aktualizováno

V zatopeném chemickém závodě Arkema u Houstonu hrozí exploze uskladněných nebezpečných látek, které jsou kvůli výpadku chlazení nestabilní. Oznámil to šéf továrny Rich Rowe. Texaský Houston čelí následkům hurikánu a bouře Harvey, která v regionu vyvolala rozsáhlé záplavy.

Foto: Godofredo A. Vasquez/Houston Chronicle, Reuters

Záplavy v areálu chemičky Arkema

Článek

„Přišli jsme o klíčové chlazení materiálů, který nyní může explodovat a následně způsobit silný požár,“ řekl Rowe o uskladněných látkách, které je k udržení ve stabilním stavu nutné chladit. Areál podniku je zaplaven do výšky takřka dvou metrů. .

Rowe řekl, že vedení podniku nemá možnost explozi předejít. Výbuch podle něj nastane, jakmile začne stoupat teplota; počítá se s tím, že to bude v příštích šesti dnech.

„Bude to podobné jako velký požár vyvolaný vznícením benzinu. Oheň bude výbušný a bude intenzivní,“ řekl. Podle něj se bude uvolňovat černý kouř, který může podráždit oči, kůži a plíce.

Očekává se, že nejintenzivnější bude požár v objektu samotném, ale z preventivních důvodů už byli evakuováni lidé z oblasti v okruhu 2,5 kilometru. Federální úřad pro letectví vydal dočasný zákaz přeletů v blízkosti podniku.

Sledování na dálku

Chemický závod francouzského koncernu Arkema se nachází v Crosby, což je asi 40 kilometrů severovýchodně od Houstonu. Továrna vyrábí organické peroxidy, což jsou vysoce hořlavé a výbušné látky, často reaktivní a těkavé.

Bez proudu je objekt od neděle, zaměstnanci sice uvedli do provozu záložní generátory, ale některé z nich přestaly ve vodě fungovat. Podnik nyní monitoruje teplotu materiálu z dálky.

Arkema provoz v Crosby pozastavila v minulém týdnu ještě předtím, než Harvey jako hurikán vstoupil na texaské pobřeží. V továrně od té doby bylo jedenáct pracovníků, kteří ale v úterý museli rovněž odejít.

Harvey slábne, ale lijáky nekončí

Harvey, který ve středu jako bouře opět vstoupil na americkou pevninu, zeslábl nad Louisianou na tlakovou níži. Problémem na severovýchodě Texasu a jihozápadě Louisiany nadále zůstávají přívalové lijáky a s tím související záplavy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám