Hlavní obsah

Kanada v pasech zavádí nové pohlaví X

Novinky, Martin Vlk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 31. srpna budou mít kanadští občané možnost se ve svých pasech prokazovat takzvaným pohlavím „X“. Nově zavedené označení má podle kanadské vlády lépe odrážet genderovou identitu lidí, kteří se nepovažují ani za muže, ani za ženu, napsal britský The Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kanadská vláda to ohlásila minulý týden. Označení „X“ bude znamenat, že pohlaví dané osoby není blíže specifikováno. Vztahovat se bude na pasy a jiné dokumenty vydané kanadským ministerstvem imigrace, uprchlíků a občanství (IRCC).

Opatření je součástí vládního úsilí o ochranu Kanaďanů v jejich právu na genderovou identitu dle vlastní volby a svobody genderového sebevyjádření. Podle vlády tato změna lidem s transgenderovou identitou zjednoduší získat pas a další vládní dokumenty a umožní jim cítit se bezpečněji.

„Všichni Kanaďané by se měli cítit bezpečně, žít podle vlastní genderové identity a prohlašovat své pohlaví podle vlastní volby. Zavedení pohlaví X ve vládních dokumentech je důležitým krokem směrem k prosazování rovnosti pro všechny Kanaďany bez ohledu na genderovou identitu,“ citoval ministra imigrace, uprchlíků a občanství Ahmeda Hussena Independent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám