Hlavní obsah

Nedívejte se do záblesku, nepoužívejte kondicionér. Na Guamu se šíří návod na přežití po raketovém útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Civilní orgány amerického ostrova Guamu, ležícího na severozápadě Pacifiku, mezi obyvatelstvem šíří letáky s návodem, jak postupovat v případě jaderného útoku. Informovala o tom agentura Reuters. Letáky se objevily v reakci na vyostřené vztahy mezi Washingtonem a Pchjongjangem, kdy KLDR uvedla, že „pečlivě zvažuje“ útok na Guam.

Foto: Erik De Castro, Reuters

Ačkoli mezi lidmi na Guamu panika není, místní severokorejské hrozbě dobře vědí.

Článek

Zatímco guvernér Guamu Eddie Calvo prohlašuje, že bezprostřední hrozba neexistuje, vláda již sestavila návod, jak se v případě útoku chránit. Letáky připomínají dikci podobných materiálů z dob studené války, uvedla agentura Reuters.

„Nedívejte se do záblesku nebo výbuchu, může vás oslepit,“ stojí v návodu. „Ukryjte se za čímkoli, co nabízí ochranu. Svlékněte se, abyste zabránili šíření radiace z oblečení. Odstraněním svrchní vrstvy oblečení se můžete zbavit 90 procent radioaktivního materiálu.“

Letáky šířené na Guamu

Součástí návodu je i rada, podle níž by si ohrožení obyvatelé měli sestavit seznam možných betonových úkrytů ve svém okolí, a popis věcí, které mohou potřebovat. Obsahuje také pokyny, jak se mýt. Lidé by si neměli třít nebo škrábat kůži, ale používat mýdlo, šampón a vodu, ovšem vyhnout se použití kondicionéru, neboť ten váže radiaci.

Na Guamu žije 163 tisíc obyvatel a součástí americké vojenské základny jsou i ponorky, letadlová základna a pobřežní stráž. Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek zkritizoval hrozby KLDR vůči Guamu a v rámci ostré slovní výměny s Pchjongjangem jazykem sobě vlastním sdělil, že Spojené státy „již mají nabito a zacíleno“. [celá zpráva]

Obyvatele Guamu také ujistil, že jsou navzdory hrozbám v bezpečí. "Jsme s vámi na tisíc procent," řekl v telefonickém rozhovoru s guamským guvernérem Eddiem Calvem, jehož záznam se objevil na Facebooku. Na ostrově ani nebyl vyhlášen stav zvýšeného ohrožení.

Agentura AP uvedla, že letáky na ostrově nevyvolaly neklid. Někteří lidé jen začali shánět izolační pásky, protože podle návodu se jimi dají utěsnit mezery u oken a dveří.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám