Hlavní obsah

Američané budou moci do Severní Koreje od září jen na zvláštní povolení

Washington

Spojené státy od září zakážou držitelům amerických pasů cesty do Severní Koreje, kterou americké vedení tvrdě kritizuje za poslední sérii raketových testů. Od 1. září budou Američané potřebovat pas se zvláštním povolením, které se bude vydávat jen v omezeném počtu případů. Ve středu o tom informovalo americké ministerstvo zahraničí.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Šéf americké diplomacie Rex Tillerson opatření avizoval předminulý týden s tím, že jej k němu vede rostoucí hrozba, že by Američané mohli být v KLDR zadržení a dlouhodobě věznění.

Už dříve se spekulace o možném omezení objevily v souvislosti s úmrtím amerického studenta Otto Warmbiera. Ten zemřel v polovině června, krátce poté, co ho Severokorejci ve zuboženém stavu propustili z vězení a umožnili ho převézt do USA. Warmbier si v KLDR odpykával trest patnácti let nucených prací za odcizení propagandistického plakátu. [celá zpráva]

Výjimečná situace

Američané, kteří se nyní nacházejí v KLDR, musí podle prohlášení ministerstva opustit východoasijskou zemi do konce srpna. Vrátit se tam budou moci pouze v případě, že jim bude uděleno zmíněné povolení.

Jak dlouho bude opatření platit, není zatím jasné.

Zákony Spojených států dávají ministrovi zahraničí pravomoc zakázat držitelům amerických pasů používat tyto doklady k cestám do zemí, se kterými jsou USA ve válce, ve kterých zuří násilnosti nebo ve kterých hrozí americkým občanům bezprostřední újma na zdraví či bezpečnosti.

Tento postup americká diplomacie volí výjimečně. Od roku 1967 se k němu podle AP uchýlila v případě Alžírska, Iráku, Libanonu, Libye, Súdánu, Kuby a Severního Vietnamu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám