Hlavní obsah

Trumpova trpělivost se Severní Koreou je u konce. A Kim to má brzy pocítit

– Washington

Trpělivost Spojených států se Severní Koreou skončila. Po setkání se svým jihokorejským protějškem Mun Če-inem to v pátek podle stanice CNN prohlásil americký prezident Donald Trump.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Už toho bylo dost, prohlásil americký prezident Donald Trump.

Článek

„Éra strategické trpělivosti se severokorejským režimem selhala. A upřímně, došla nám trpělivost,“ řekl novinářům šéf Bílého domu, když spolu s jihokorejským prezidentem předstoupil před novináře.

Spojené státy podle Trumpa čelí „hrozbě bezohledného a brutálního severokorejského režimu“. Kim Čong-un nebere ohled ani na bezpečnost obyvatel své země a sousedních států. USA a jejich spojenci už proto chystají reakci, oznámil prezident USA.

Máme plán

„S Jižní Koreou a Japonskem, stejně jako s partnery po celém světě, úzce spolupracujeme na řadě diplomatických, bezpečnostních a ekonomických opatření, abychom naše spojence a naše občany ochránili před tou hrozbou známou jako Severní Korea," řekl Trump v Růžové zahradě Bílého domu na společné tiskové konferenci s jihokorejským prezidentem.

Jihokorejský prezident po jednání s šéfem Bílého domu prohlásil, že „severokorejské provokace se dočkají rázné reakce”. Soul podle něj chystá zvýšení své obranné kapacity a reformu armády, aby byl schopen efektivnější obrany před severním sousedem, uvedla ČTK.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Společné vystoupení amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho jihokorejského protějšku Mun Če-ina před novináři.

Jaderná hrozba

Současné napětí na Korejském poloostrově pramení z toho, že Severokorejci pokračují v jaderných testech a ve zkouškách balistických střel, které by mohly být brzy schopné nést jaderné hlavice. Jižní Korea je navíc přímo ohrožena dělostřelectvem, které je rozmístěno podél hranice. [celá zpráva]

Foto: Kcna, Reuters

Test sledoval severokorejský vůdce Kim Čong-un

Pchjongjang navíc Spojeným státům a jejich spojencům nepřestává vyhrožovat válkou. Podle odborníků by mohla KLDR kýžené raketové nosiče dokončit někdy po roce 2020. Trump přitom slíbil, že nikdy nedopustí, aby se Severní Korea stala jadernou velmocí. Američané odpověděli vysláním letadlové lodi, jaderné ponorky a další vojenské techniky. Loďstvo k severokorejským břehům vyslali také Japonci. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám