Hlavní obsah

Republikáni uspěli v doplňovacích volbách v Georgii, odrazili nápor demokratů

Washington

Republikáni jásají nad vítězstvím své kandidátky v doplňovacích volbách do Sněmovny reprezentantů. Karen Handelová vyhrála na severním předměstí Atlanty v Georgii nad demokratem Jonem Ossoffem, uvedly tiskové agentury s odkazem na téměř úplně sečtené výsledky. Podle nich Handelová získala 52,6 procenta hlasů.

Foto: Bita Honarvar, Reuters

Republikánka Karen Handelová získala v doplňovacích volbách křeslo ve Sněmovně reprezentantů.

Článek

„Gratulace Karen Handelové k velkému vítězství v Georgii,” napsal na Twitteru prezident Donald Trump. „Fantastická práce, jsme na tebe velice hrdí,” dodal.

„Hezký večer pro republikány,” poznamenal na Twiteru mluvčí Bílého domu Sean Spicer. „Demokraté od pobřeží k pobřeží udělali vše, aby vyhráli, ale Karen se nenechala porazit,” zdůraznil předseda sněmovny Paul Ryan.

Poslancem za tuto část Georgie byl dosud republikán Tom Price, který se stal letos ministrem zdravotnictví, a jeho křeslo ve sněmovně se tak uvolnilo.

Republikáni dotyčný okrsek Georgie ovládají od roku 1979, avšak prezident Trump v něm v loňských volbách vyhrál jen velmi těsně.

Kampaň Rozzuřme Trumpa

V prvním kole v dubnu sice vyhrál Ossoff, ale těsně nedosáhl na 50procentní hranici. Handelová v prvním kole nezískala ani 20 procent hlasů.

Ossoff kampaň vedl od počátku pod heslem Rozzuřme Trumpa. Pětapadesátiletá Handelová, která se v kampani příliš nezmiňovala o Trumpovi, svého třicetiletého protivníka označovala za politicky nezkušeného a poukazovala také na to, že mnoho peněz, které Ossoff získal na kampaň, nepochází z Georgie, nýbrž z tradičních bašt demokratů – z Kalifornie, New Yorku a Massachusetts.

Hlasování, označované za finančně nejdražší volbu do sněmovny, se považovalo i za referendum o Trumpově vedení státu.

Celkové náklady na tyto volby se odhadovaly na až 60 miliónů dolarů (asi 1,4 miliardy Kč), což je dvojnásobek předchozího rekordu, poznamenala agentura AFP. Za nejdražší dosud platilo hlasování z Floridy v roce 2012, při němž se utratilo asi 29 miliónů dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám