Hlavní obsah

Ruská rozvědka napadla server dodavatele softwaru pro americké volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Ruští hackeři napadli před prezidentskými volbami v USA server nejméně jednoho dodavatele hlasovacího softwaru, tvrdí uniklá zpráva americké Národní bezpečnostní agentury (NSA), která se objevila na webu The Intercept.

Foto: Profimedia.cz

Datové středisko tajné služby NSA

Článek

Zpráva podrobně popisuje použité schéma pomocí cíleného phishingu, kdy se podvodná stránka pošle jen zaměstnancům určité firmy. Hackeři se tak dostali do počítačové sítě spojené s americkými volbami hlouběji, než se dříve myslelo.

Zprávu potvrdila vláda, která v pondělí uvedla, že byla o víkendu zadržena 25letá Reality Leigh Winnerová, která je údajně odpovědná za únik tajného materiálu. Pracovala v NSA v Georgii, tajnou zprávu vynesla a předala tisku. Motiv zatím není známý, uvedla televize NBC.

Foto: Reuters

Reality Leigh Winner obviněná kvůli úniku zprávy NSA

Podle zprávy NSA útočila ruská vojenská rozvědka GRU loni v srpnu, kdy napadla účty zaměstnanců ve floridské společnosti VR System, jež dodávala software a vybavení pro volby v osmi státech. Další útok se odehrál koncem října.

„Příslušníci ruské Hlavní rozvědné správy generálního štábu podnikli kybernetické špionážní operace proti výše jmenované americké společnosti v srpnu 2016 s cílem získat informace o softwarových a hardwarových řešeních volebního systému,” stojí v uniklém textu.

Podkopat důvěru a zostudit Clintonovou

Útok koncem října byl rozsáhlejší, cílil na 122 místních úřadů vlády. I když úspěšné byly jen některé pokusy o průnik, a to ještě krátkodobě, otevřely Rusům zadní vrátka do systému, takže hackeři mohli ovládnout jejich počítače, uvedla uniklá zpráva.

Dokument NSA ale neříká, zda měl kybernetický útok nějaký efekt na výsledky voleb, a přiznal, že se toho více neví, než ví. Připustil ale možnost, že ruský hackerský útok možná vedl k prolomení některých prvků volebního systému s nejistým efektem.

Podle NSA bylo ruskou snahou „podkopat důvěru veřejnosti v proces americké demokracie, zostudit (demokratickou kandidátu Hillary) Clintonovou a poškodit její zvolitelnost“.

Uniklá zpráva je z 5. května a je zatím nejdetailnější informací o ruských hackerských útocích.

Ruský prezident Vladimir Putin v rozhovoru v neděli opět popřel, že by Rusko něco takového udělalo. [celá zpráva] Nevyloučil, že může jít o osobní aktivitu ruských vlastenců. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám