Hlavní obsah

FBI se zajímá o Farage. Mohl být prostředníkem mezi Trumpem a Moskvou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Někdejší lídr britské euroskeptické strany UKIP Nigel Farage je objektem zájmu americké FBI. Federální úřad pro vyšetřování se o něj zajímá v souvislosti s vyšetřováním údajných vazeb lidí z volebního štábu amerického prezidenta Donalda Trumpa na Moskvu. Trumpovi lidé měli být během předvolební kampaně v kontaktu s Rusy a Farage o tom podle FBI mohl vědět. Ve čtvrtek o tom informoval deník The Guardian.

Foto: Vincent Kessler , Reuters

Nigel Farage

Článek

„Když si dáte dohromady trojúhelník Rusko, WikiLeaks, Assange a Trumpa, člověk, na něhož nejčastěji narazíte, je Farage. Je přesně ve středu těchto vztahů. Objevuje se tam znovu a znovu. Je mu věnováno hodně pozornosti,“ cituje Guardian svůj zdroj z amerických zpravodajských kruhů.

Americké tajné služby a média podezírají Rusy, že se snažili ovlivnit americkou prezidentskou kampaň. Měli to dělat mimo jiné prostřednictvím whistleblowerské organizace WikiLeaks, která zveřejňuje tajné a důvěrné vládní dokumenty. Skupina WikiLeaks před volbami ve Spojených státech zveřejnila materiály, jež mohly poškodit Trumpovu sokyni – kandidátku demokratů Hillary Clintonovou.

Farage se před volbami scházel s Trumpem i se zakladatelem WikiLeaks Julianem Assangem. Odtud tedy pramení zájem FBI o jeho osobu.

Farage v reakci na zprávu, že se o něj zajímají američtí federální agenti, prohlásil, že nemá žádné kontakty na Rusy, v Rusku nikdy nebyl a že s Ruskem ani neobchoduje, napsala ČTK.

Foto: Pool, Reuters

Julian Assange

Kongres se zajímá o šéfa justice

Vyšetřovací výbor se souběžně zabývá možnou soukromou schůzkou nynějšího ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse s ruským velvyslancem ve Spojených státech Sergejem Kisljakem. S odvoláním na zdroje z republikánského i demokratického tábora to uvedla stanice CNN.

Ke schůzce mělo dojít 27. dubna 2016 v hotelu Mayflower ve Washingtonu. Mluvčí ministerstva spravedlnosti ale soukromé jednání Sessionse s Kisljakem popřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám